Dit gaat de snelste computer ter wereld kosten

Computer
Japan is back in business. Ze gaan de snelste supercomputer ter wereld bouwen.

Het Aziatische land was vooral in de jaren tachtig en negentig een pioneer op het gebied van technologie. Anno 2016 hebben landen als China het stokje overgenomen, maar dit betekent niet dat Japan niet meer actief is in de wereld van tech.

Integendeel. Op het gebied van robots en zelfrijdende auto’s zijn de Japanners juist voorlopers. Al doet het Amerikaanse Tesla het ook niet slecht met betrekking op dat laatstgenoemde onderwerp.

Het bewijs dat Japan diens tech-roots niet is vergeten moet een nieuwe supercomputer gaan bewijzen. Op dit moment heeft China de snelste computer in handen, maar Japan wil deze titel van de Chinezen afpakken. Volgens Reuters krijgt de computer een capaciteit van 130 petaflops waardoor het apparaat in staat is om 130 biljoen berekeningen per seconde te maken. De Chinese supercomputer heeft een capaciteit van 93 petaflops.

Natuurlijk komt zo’n apparaat met een duizelingwekkend prijskaartje. Het ministerie van Economie heeft 19,5 miljard Japanse yen uitgetrokken voor het project. Omgerekend zo’n 163 miljoen euro.

De computer zal luisteren naar de naam ABCI. Deze afkorting staat voor AI Bridging Cloud Infrastructure. Het is nog niet bekend wie de supercomputer gaat bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *