Dit is de beste optische illusie van het jaar

Dit is de beste optische illusie van het jaar
Ze noemen het de Dynamic Ebbinghaus. En nee daar had ik ook nog nooit van gehoord.

Er blijkt zelfs een wedstrijd te zijn waarin elk jaar de beste optische illusie wordt gekozen. Tijdens de Best Illusion of the Year Contest werd dit jaar de Dynamic Ebbinghaus als beste gekozen. Vooral de eenvoud van de illusie heeft de doorslag gegeven volgens de jury.

De makers van de illusie zijn begonnen met de klassieke Ebbinghaus ilussie. Hierbij zien we twee cirkels van dezelfde grootte. Deze cirkels worden omgeven door andere cirkels, waarbij één cirkel wordt omgeven door kleine cirkels en de andere door grote cirkels. Dat wekt de illusie dat de cirkel die omgeven is door kleine cirkels groter is dan dat hij daadwerkelijk is.

Met de Dynamic Ebbinghaus hebben de makers de illusie geanimeerd. Dit zien we dan ook in onderstaande video. De middelste cirkel blijft dezelfde grootte terwijl het lijkt alsof hij mee verandert met de andere cirkels.

De tweede prijs ging trouwens naar een groepje waar ook een Nederlander in zat. Rob van Lier van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft samen met twee anderen de Flexible Colors bedacht. Hierin zien we dat één kleur dat in een patroon wordt omgeven door zwarte lijnen ons laat doen denken dat we meerdere kleuren zien.

Als ik heel eerlijk ben heb ik wel eens indrukwekkender illusies gezien. Ik vraag me dan ook af of jullie betere illusies kennen. laat het weten in de comments.

[gv data=”jzebvjaqQ70″][/gv]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *