Dit is hoe IT helpt in Nepal

Nepal
Met een dodental dat inmiddels boven de 4000 ligt -en naar verwachting nog verder zal oplopen- is de aardbeving in Nepal een ramp van ongekende omvang. Terwijl reddingswerkers met speurhonden zoeken naar overlevenden en de internationale hulp op gang komt, dragen ook IT- en telecombedrijven hun steentje bij.

Naast een financiële donatie aan Nethope, een samenwerkingsverband van organisaties die internetverbindingen verbeteren in ontwikkelingslanden, geeft Microsoft gratis toegang tot Skype. Zo kan contact worden gezocht met vrienden en familieleden in het getroffen gebied.

Telecomaanbieders Sprint en T-Mobile helpen door sms-en en bellen (tijdelijk) gratis te houden. Facebook vraagt gebruikers uit het land om aan te geven dat zij veilig zijn door een statusupdate te plaatsen. En Google heeft zijn person-finderdatabase geactiveerd, zodat mensen gemakkelijk informatie kunnen plaatsen en opzoeken over mensen in het getroffen gebied.

Door een gebrek aan communicatiemiddelen is de precieze omvang van de ramp nog altijd niet bekend. Op Twitter is bijvoorbeeld slechts een handjevol foto’s te zien uit Gorkha, een heuvelachtig en moeilijk begaanbaar gebied ten westen van Kathmandu.

UPDATE: en we hebben nog een drone-video gevonden, die laat zien hoe Nepal er nu aan toe is.

[gv data=”N52LX1GZYWs”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *