Franse Hoge Raad beslist: Harige vagina mag op Facebook

Origin of the world
Maak er optimaal/naar eigen inzicht gebruik van.

Facebook wil alle landen en culturen van de wereld verbinden. Zuckerberg gaat zelfs zover om maar even Mandarijn te leren – waarschijnlijk met geen ander doel dan de Chinese hegemonie van Weibo te verstoren, hoewel je daar over kunt discussiëren.

Daar zit echter ook een probleem: verschillende culturen denken verschillend over zaken als, pak ‘m beet, ‘schilderijen van harige vagina’s’. In Frankrijk is men er dol op, maar in landen als Iran, Somalië, Birma, of zelfs de V.S. ligt dat allemaal net effe wat anders.

Dan is de vraag: telt je recht als Fransman om zo’n schilderij gewoon op je wall te plaatsen, of telt Facebook’s recht om jou zijn eigen voorkeuren op te dringen via zo’n ellendige gebruikersovereenkomst? Die vraag is vandaag beantwoord.

Het schilderij dat je hierboven ziet is L’Origine du monde (de oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet. Het is een werk uit de negentiende eeuw en hangt in Musee d’Orsay in Parijs. De Franse leraar Frederic Durand-Baissas plaatste het op Facebook en prompt werd zijn account gesloten. Hij stapte naar de rechter, en won. Niet alleen kreeg hij zijn account terug, hij kreeg er ook nog even 20.000 euro bovenop.

Maar de ellende met reusachtige tech-bedrijven is dat ze bakken met geld hebben om rechtszaken te voeren over dit soort onzin – deze zaak loopt dan ook al sinds 2011. In hoger beroep beweerde Facebook dat er helemaal geen rechtszaak kan worden aangespannen in Frankrijk. De jurisdictie van Facebook is namelijk in Californië, dat staat ook in de, daar gaan we weer, gebruikersvoorwaarden. Dus wie een probleem heeft met het Social-Media-platform kan lekker in de V.S. een zaak aanspannen of anders naar de pijpen van Facebook dansen.

Daar gaat de rechtbank niet in mee, blijkt nu. Volgens de Franse Hoge Raad, die vandaag uitspraak heeft gedaan, komt dat argument neer op ‘misbruik’ en is het strijdig met Frans consumentenrecht. Het is in meerdere opzichten een doorbraak: niet alleen kun je nu harige vagina’s op je wall zetten, het zou nu ook veel gemakkelijker moeten zijn om, met deze uitspraak in de hand, Facebook aan te klagen in je eigen land.

2 reacties

  1. Wat een bullshit… dat een rechter iets kan verbieden… ok (ben ik het soms ook niet mee eens). Maar dat een rechter jou kan verplichten om iets te laten publiceren op jouw systeem… jouw eigendom? Ik zie al aankomen dat een islamitische rechtbank ergens in Syrie bepaald dat Facebook niet mag verbieden je onthoofdingsfilmpjes te publiceren… want ja, dat is daar heel normaal onderdeel van de cultuur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *