Dit vrachtschip wordt aangedreven door tegenwind

Vindskip
Terwijl tegenwind voor jou misschien gelijk staat aan hard trappen op de fiets, benut dit opmerkelijke Noorse vrachtschip deze tegenwind juist om aangedreven te worden.

Lade AS is een Noors bedrijf dat samenwerkt met het Duitse Fraunhoferinstituut. Het opmerkelijke ontwerp van het Vindskip schip heeft alles te maken met de revolutionaire manier waarop dit vrachtschip zich door het water beweegt.

Vliegtuigvleugel
De volledige romp van het gevaarte heeft namelijk bewust de vorm van een vliegtuigvleugel gekregen. Dit zorgt er namelijk voor dat de wind uit zo goed als alle richtingen een positief (lees: voorwaarts) effect heeft op het schip. Zelfs als er sprake is van tegenwind kan deze wind alsnog gebruikt worden om het Vindkskip naar voren te duwen.

Vindskip

Door alleen windenergie te gebruiken moeten er snelheden gehaald worden die zich kunnen meten met normale vrachtschepen. Mocht er even geen wind aanwezig zijn, dan schakelt het Vindskip automatisch over op vloeibaar aardgas.

Software
Aan het boord van het Vindskip is speciale software aanwezig, die allerlei meteorologische data verzamelt en aan de hand daarvan de ideale, zuinigste route bepaalt. Dit zorgt er mede voor dat het schip 80 procent minder CO2 uit moet stoten dan de vrachtschepen die nu over de zee varen.

Het schip is inmiddels al in een windtunnel getest, en tests met schaalmodellen zijn binnenkort aan de beurt. Als alles meezit gaat in 2019 het eerste exemplaar de zee in.

[gv data=”cZo33MQeFN4″][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *