Dit zijn de vijf best gewaardeerde films aller tijden [filmpjes]

best-gewaardeerde-films-aller-tijden
Wat is er mis met de filmindustrie?

IMDb is een van de grootste film- en tv-sites. Het door Amazon gerunde platform laat van alles zien op het gebied van oude en nieuwe films. Ook gebruiken veel mensen de IMDb-rating van andere gebruikers om hun favoriete film voor een avondje bankhangen te kiezen. Ik was benieuwd welke films door het publiek als beste gewaardeerd worden. Dit is de schokkende top-5:

5. 12 Angry Men – 1957
Deze filmklassieker uit 1957, waarin Henry Fonda en Lee Jay Cobb de hoofdrollen spelen, vertelt het verhaal van een jurylid dat tegen de rest van de jury ingaat en hen probeert te overtuigen om het bewijsmateriaal nogmaals te bekijken en een gerechtelijke dwaling te voorkomen. Ook in 2019 vinden veel kijkers de dialogen en lichaamstaal in deze legal thriller adembenemend. De film krijgt dan ook een 8,9.
[gv data=”_13J_9B5jEk”][/gv]

4. Schindler’s List – 1993
In dit legendarische en adembenemende oorlogsverhaal speelt Liam Neeson onder regie van Steven Spielberg de indrukwekkende rol van Oskar Schindler. De film, gebaseerd op het echte verhaal van Schindler, vertelt hoe hij tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit om zijn Joodse medewekers te redden als de verschrikkingen van Nazi-Duitsland tot hem doordringen. Ook deze film wordt door de kijkers beloond met een 8,9.
[gv data=”gG22XNhtnoY”][/gv]

3. The Dark Knight – 2008
In deze kaskraker, die inmiddels veel meer dan 1 miljard dollar opbracht neemt Batman het op tegen The Joker, gespeeld door Heath Ledger. Ledger ontvangt voor deze rol een Academy Award en een Golden Globe voordat hij enkele maanden later sterft door een overdosis medicijnen. Volgens filmkenners draagt dit tragische einde van de acteur bij aan de cult-status die de film door de jaren heen verworven heeft. Het publiek waardeert deze film met een 9,0.
[gv data=”EXeTwQWrcwY”][/gv]

2. The Godfather (deel 1 en deel 2)
We smokkelen hier een klein beetje, want het tweede deel van de legendarische trilogie over de Italiaanse maffiafamilie Corleone deelt de derde plaats met The Dark Knight omdat zij ook een 9 krijgt. Het eerste deel staat echter alleen op nummer 2. Met een waardering van 9,2 scoort dit deel uit 1972, waarin het verhaal van grootvader Vito verteld wordt het beste. Marlon Brando, Al Pacino en James Caan tekenen onder regie van Francis Ford Coppola voor de hoofdrollen.
[gv data=”1x0GpEZnwa8″][/gv]

1. The Shawshank Redemption
Volgens de kijkers die een waardering achterlieten op IMDb is deze film, waarin gevangene ‘Red’ het aangrijpende verhaal verteld van zijn medegevangene Andy Dufresne, de beste film aller tijden. Morgan Freeman speelt ‘Red’, een gevangene die zijn dagen moet slijten in de beruchte Shawshank-gevangenis. Als op zekere dag bankier Andy Dufresne (gespeeld door Tim Robbins) de gevangenis binnen komt ontstaat er een vriendschap tussen de mannen. Red vertelt in de film het bijzondere verhaal van Dufresne. Zijn persoonlijk leven en de ontmaskering van corruptie in de gevangenis maken deze klassieker tot een prachtige film.
[gv data=”NmzuHjWmXOc”][/gv]

Wie deze lijst bekijkt kan niet anders dan concluderen dat er toch iets mis moet zijn in de filmindustrie. Immers, de technieken zijn verbeterd, streamingdiensten nemen achter elkaar toe en de budgetten worden steeds hoger. Toch is de meest recente film die de top 5 haalt meer dan 10 jaar uit. Het lijkt dus tijd te worden voor een nieuwe echte filmklassieker. Als je toch liever van moderne films houdt kun je altijd even kijken naar de download top-10 van deze week of het Netflix-aanbod van april.

4 reacties

  1. Een top 5 is gewoon onmogelijk.
    Maak er een top 100 van en je hebt nog steeds ontzettend veel beledigde mensen..
    (Toch zit die top100 vervolgens helemaal vol met de beste klassiekers)

    • Lolindir, uiteraard is elke smaak persoonlijk. Daarom heb ik me gebaseerd op alle reviews van gebruikers ‘so far’. Er zal uiteraard vast discussie zijn, maar dat maakt zo’n artikel ook altijd leuk. Voel je dan ook vrij om jouw eigen favorieten te delen! We zijn benieuwd en maken dan wellicht een Apparata lezers-top 5 als er genoeg reacties zijn. Fijn weekend, Robert.

  2. ook het aantal mensen die stemmen is belangrijk. je kan soms een 9/10 hebben door 10 000 mensen bv maar een 9/10 hebben door 1 miljoen mensen, dan weegt dat veel zwaarder door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *