Donald Trump wil Apple dwingen iPhones in VS te maken

Donald Trump
Designed in California. Made in China California.

Wat heeft die man toch heldere ideeën. De presidentskandidaat had het in een speech over de import van spullen uit China. Sowieso heeft de zakenman het nogal vaak over China, maar dat terzijde. Trump vindt het negatief dat bedrijven zoals Apple producten laten maken in het Aziatische land. Hij wil het Amerikaanse merk zover krijgen om de productie in China stop te zetten. Good luck with that.

Apple produceert momenteel alleen de Mac Pro in thuisland Amerika. Hoe Trump dit aan wil gaan pakken is niet bekend. Naast wat roeptoeteren in zijn speech kwam hij niet met een concreet plan. De Amerikaan is voorstander van een vrije handelsmarkt. Dat bedrijven kiezen voor een goedkopere productie in het buitenland is volgens Trump echter not done. We sluiten af met een klassieker-in-wording: Let’s say China!

[gv data=”RDrfE9I8_hs”][/gv]

17 reacties

 1. Ja graag. Je wilt geen telefoon gemaakt door een overwerkte Chinese slaaf die 24/7 woont en werkt op een fabriek in shifts van 12u per dag.

  Gelukkig zijn alle 3 telefoons in ons huishouden al buiten China, in midden Amerika gemaakt.

  • @martinus: Dat is toch niet ons probleem, dat is iets aan de Chinese binnenlandse politiek.
   Om er niets meer te kopen komen ze trouwens nog meer in de moeilijkheden.
   Verder vind ik je reactie wel heel erg moralistisch.

   • @bofkont: Je hebt gelijk, dat van die slavernij was natuurlijk ook niet ons probleem.. Dat hadden die Afrikanen toen ook gewoon beter moeten organiseren zeker. Het probleem is wanneer mensen maar gewoon doen en niet denken over de gevolgen. Daarvan zijn er al veel teveel en inderdaad in China is het helaas waardeloos gesteld met de mensenrechten. Maar om daar dan misbruik van te maken is echt middeleeuws kansloos.

    • @arthur: nogmaals dat is toch echt een Chinese binnenlandse eigen zaak, hebben wij niets mee nodig .
     Kritiek daar op hebben is enkel de moraal ridder uithangen .

     Tja de slavernij was ook niets mis mee gezien de tijdsgeest , de VOC mentaliteit is ons land groot mee geworden.

   • @bofkont: Ik geloof niet dat politici verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van mijn individuele consumptie.

    Ook is het een fijner idee dat je telefoon niet aan het eind van een levenszware 12u durende shift in elkaar draait, maar gewoon gemaakt is onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

    Dat Apple, fairphone en BlackBerry en anderen projecten hebben om arbeidsomstandigheden beter te maken is dan ook iets om toe te juichen. En te belonen, daarbij, deze clubs die duurzaam met hun personeel om gaan, maken ook relatief duurzame producten. Nog een stapje verder, is ook lokale productie.

    • @martinus: sorry maar dat interesseert mij werkelijk niets , schijnheilige moralitsche gedoe vind ik dat voornamelijk , nogmaals dat is een Chineze aangelegenheid die ze zelf moeten oplossen.

  • @martinus: “Gelukkig zijn alle 3 telefoons in ons huishouden al buiten China, in midden Amerika gemaakt.”

   Straks ga je me nog zeggen dat geen enkel onderdeel in jouw telefoons in China vervaardigt is zeker…

   • @SimonMc: een groot gedeelte van de componenten zal wel chinees zijn, Al is er in sommige van de telefoons ook gekozen voor amerikaanse componenten(antenne, dac,)

    Maar dat de componenten uit china komen is niet zo hmens onvriendelijk. Want die componenten, chips, schermpjes, frames etc etc, worden allemaal niet met de hand vervaardigd. Maar komen uit de machine rollen.
    Ook aan zo’n machine werkt personeel, maar meestal is dat personeel specialistisch, eerlijker betaald en werkend onder betere arbeids omstandigheden.

    Vooral de assemblage van een telefoon is nog echt handjeswerk. Dat kan ook prima in de VS of EU.

 2. Je kan die dingen prima in de VS maken zonder dat ze duurder worden. Tesla bouwt zelfs hele auto’s in de VS en straks ook de batterijen vanad de grond op, terwijl op auto’s de winstmarge nihil is vergeleken met die smartphones. Het zou mij verbazen al het nu meet dan 200 dollar kost om de nieuwste I-phone te bouwen. Waarom Steve Jobs ooit voor die idiote fratsen in de foxconn heeft gekozen is mij een raadsel en een visionair onwaardig.. De echte visionairs bouwen een bedrijf op waarbij ook het personeel met plezier werkt aan het product.

   • @budha: Nee zeker niet! Het idee van Trump is ook niet van deze tijd. Helaas kent China geen goede bescherming van de werknemers. Dat vergt wat meer verantwoordelijkheid van de westerse onderneming die daar mensen werk biedt en kan alsnog gepaard gaan met hoge opbrengsten.

 3. Het zou wel mooi zijn als apple alle producten zou maken in de V.S. Want zo verminder je de werkloosheid daar.

  Daar mogen ze hier ook wel van leren. Zeker gezien hoeveel bedrijven over de kop gaan de laatste tijd.

 4. Voorstander zijn van een vrije handelsmarkt en daarna bedrijven opleggen om hun producten verplicht in Amerika te assembleren is ongeveer hetzelfde als vegetariër zijn die alleen maar biefstuk lust. Wat een blaaskaak.

 5. Maar wie moet die toestellen dan in elkaar gaan zetten?
  Want alle werkloze Amerikanen moeten straks gaan koken in restaurants, wegen gaan maken, huizen gaan bouwen en tuinen onderhouden, omdat Trump net 20 miljoen Mexikanen heeft weggestuurd.

  Maar zonder gekkigheid; wat is nou het probleem hier?
  Trump wil banen in US en geen winst naar China.
  Waar hij even de mist in gaat, is dat het zijn eigen Amerikaanse Apple is die hier de rotte appel is.
  Apple haalt riante winstmarges en is gigantisch rijk, maar buit wel mensen uit in China.
  Als Trump graag wil dat Amerika beter wordt van een succesvol bedrijf als Apple, moet Trump er voor zorgen dat Apple ‘gewoon’ belasting gaat betalen voor de ‘echte winst’ die ze maken in de US. Maar dat zal Trump niet kunnen doen, hij zijn sponsors en waarschijnlijk hijzelf ook, maken ook graag gebruik van trucjes om weinig belasting te betalen in de US.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *