Duizelingwekkend snel internet met ‘LiFi’ [video]

Gloeilampen
Een nieuwe methode om data over te brengen belooft snelheden variërend van 1Gbps tot 224 Gbps waar te maken.

Wat is er nodig voor LiFi? Een lichtbron, zoals een standaard LED-lamp, een internetverbinding en een foto-detector. Deze set-up werd onlangs getest door de start-up Velmenni, die gevestigd is in Talinn, Estland. Het bedrijf slaagde er daarbij in data met 1Gbps te verzenden. In een laboratorium zijn zelfs theoretische snelheden tot een duizelingwekkende 224 Gbps aangetoond. Volgens CEO Deepak Solanki moet de technologie de consument ‘binnen drie tot vier jaar’ bereiken.

De term ‘LiFi’ werd bedacht door Harald Haas, toen verbonden aan de universiteit van Edinburgh. Hij demonstreerde de werking op een Ted-conferentie in 2011. Tijdens dat event liet hij zien hoe een LED-lamp video kon streamen. Volgens Haas zouden in de toekomst miljarden lampen draadloze hotspots kunnen worden. Een voordeel van LiFi is dat het radiosignalen niet verstoort, zodat het bv ook in vliegtuigen kan worden gebruikt. Het spectrum voor lichtgolven is namelijk 10.000 keer groter. Nadeel is dan weer dat direct zonlicht wél de golven verstoort, zodat het niet gemakkelijk buiten kan worden gebruikt. Ook kan de straling niet door muren heen.

Bekijk de inmiddels beroemde Ted-talk hieronder:

[gv data=”NaoSp4NpkGg”][/gv]

2 reacties

  1. Dit is gewoon terug naar het IR tijdperk, met alle nadelen vandien. Ik twijfel er sterk aan dat dit terug komt, het is verdwenen met een reden. En ben er van overtuigd dat WiFi (of andere elektromagnetische golf) een even hoge snelheid kan halen, dat ligt aan de gebruikte hardware, niet aan het medium (lichtgolven vs radiogolven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *