EA trekt alle FIFA games van de digitale schappen

Alle FIFA games van EA zijn door de uitgever uit de handel gehaald, inclusief het vorig jaar uitgegeven FIFA 23. De games zijn niet meer beschikbaar op de PlayStation Store, Microsoft Store, Nintendo eShop, Steam en de Epic Games Store. Het duurde even voor de officiële sites van EA deze wijziging zelf ook hadden opgemerkt. Uren lang stuurde de links op de officiële site van FIFA 23 je bijvoorbeeld naar dode winkelpagina’s.

Vaarwel FIFA

De FIFA reeks is een van oudste. De eerste titel, FIFA international Soccer, kwam in 1993 uit. Het daarop volgende jaar begon de karakteristieke nummering met FIFA Soccer 95, om vanaf 1996 de standaardformule te blijven volgen die werd geïntroduceerd met FIFA 97.

Sindsdien is er elk jaar tenminste één FIFA game uitgekomen. De reeks is ongetwijfeld de meest populaire serie voetbalgames op de markt. Met de games zijn financieel nogal wat successen geboekt. Toch is er ook kritiek. Zo zou er regelmatig volgens velen te weinig technologische vooruitgang zijn geboekt tussen releases. Vaak is een nieuwe FIFA game enkel een geupdate spelersrooster in combinatie met wat grafische verbeteringen. Daarnaast hebben de FIFA games wat stof doen opwaaien vanwege microtransacties.

Geen nieuwe licentieovereenkomst

Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft EA nog geen officiële reden gegeven voor de zet. Online winkels beamen enkel dat het verwijderen van de games gedaan is op verzoek van uitgever EA. Waarom de games uit de verkoop zijn gehaald, is niet zeker. Waarschijnlijk verliest EA binnenkort de verkooprechten voor de FIFA naam.

Afgelopen mei maakte EA bekend dat ze na bijna 30 jaar op zullen gaan houden met het uitgeven van FIFA games. De licentie die EA had werd niet verlengd door het voetbalorgaan. De reden hiervoor is niet gegeven. De FIFA heeft wel gezegd dat ze op zoek zijn naar een nieuwe partner voor de volgende generatie aan officiële voetbal games. 

Ook EA zit niet stil. EA Sports FC 24 is ondertussen te koop en doet volgens de uitgever alles wat je gewend bent van een FIFA game.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *