Een bezoekje aan de bioscoop is straks minder aantrekkelijk

Films
En dat gaan bioscoopketens niet fijn vinden.

Naast een enorm scherm, kun je ook in de bioscoop genieten van de nieuwste films. Films die nog niet zijn uitgebracht in hoge kwaliteit en dus ben je ‘verplicht’ om naar de bios te gaan als je een film in de allerbeste kwaliteit wilt zien. Steeds meer mensen creëren een thuisbioscoop omdat grote televisies toegankelijker worden. Het is nog steeds een dure investering om een groot 4k of zelfs 8k-scherm in je huis te zetten, maar in vergelijking met een aantal jaar geleden is het een stuk betaalbaarder geworden.

Films die in de bioscoop draaien komen ongeveer een halfjaar later uit op Bluray en DVD. Filmstudio’s willen het releaseproces echter gaan versnellen, meldt The Wall Street Journal. Als het aan de studio’s ligt kan een film al gehuurd worden nadat de titel enkele weken in de bioscoop heeft gedraaid. Mocht dit daadwerkelijk gaan gebeuren dan is dit een klap in het gezicht van bioscopen. Belangrijke titels als bijvoorbeeld een James Bond-film draaien soms wel twee á drie maanden. Bioscopen zullen dus deze maatregel gaan voelen.

De filmstudio’s plaatsen wel een kanttekening bij het plan. Zo moeten de films worden aangeboden voor een hogere huurprijs. Dit om niet teveel in het vaarwater van de bioscopen te komen. De studio’s willen eind 2017 beginnen met het uitvoeren van het plan.

5 reacties

 1. Dat heb je helaas met vooruitgang in de technologie. Dat zie je overal gebeuren, net als kranten die het slecht doen omdat je overal op internet het nieuws kan volgen. En bij drukkerijen omdat nu veel digitaal gaat. Proberen gewoon zoveel mogelijk met 3d te doen. En dan maar met minder zalen. Het is natuurlijk jammer voor de bedrijven, maar dat is nu eenmaal zo. Elk bedrijf heeft zo zijn voordelen of nadelen door de ontwikkelingen in de industrie

  • @ruben83: Ja. En het één versterkt het ander. Als ik een 70 inch 4K TV heb met Dolby Atmos surround Receiver en HTPC computer, dan ga ik echt niet meer naar de bioscoop. Iedere Bluray is meteen de downen zonder compressie. IK bepaal mijn eigen pauzes in de film. Geen reistijd, geen kosten (brandstof, kaartjes, etc) Geen last van boerende smakkende vreemdelingen om je heen, etc. voordelen, voordelen, voordelen.. etc. Ik ga echt nooit meer naar de bios dan. Ik ben ook lid van Home Cinema groepen/forums, hoe vaak je daar leest dat die mensen een mooier geluid e.d. hebben in hun eigen HT dan in zo’n zaal… Eens heb ik een 4K HT beamer op zolder, met alles er op en er aan, die wens komt ooit uit. sparen sparen. 🙂

 2. De meeste blu-rays liggen amper 3, hooguit 4 maanden na de bioscoop release van de film al in de schappen. En da’s vaak al te laat, want de HD webrips circuleren op dat moment al een paar weken over de nieuwsgroepen en torrent trackers.

  En dat komt weer doordat de grote filmmaatschappijen stug blijven volharden in het gefaseerd uitbrengen van films in de bioscoop, digitale betaalzenders en daarna de blu-rays/dvd’s. Ze lijken het maar niet te snappen.

  • @RRRobert: Inderdaad. Mijn eerlijke antwoord? Als een film die in de bioscoop in premiere gaat ook gewoon op Netflix of Videoland beschikbaar zou zijn op dat moment (en daar wil ik dan zonder problemen een dik betaald premium abbo voor nemen) dan down ik nooit meer iets.

   Maar dat kan gewoon niet. Een nieuwe Avengers of wat dan ook… daar moet je een jaar op wachten voor die op Netflix is. Terwijl inderdaad de ongecompressde X264 BR-rip met TrueHD geluid ook gewoon er meteen is.. tsja… sorry T. Kuik en andere sukkels.. dan gaan jullie dat nooit winnen.

 3. De filmmaatschappijen (laten we ze even verzamelen met 1 omschrijving) weten precies wat ze verdienen. Ze doen gewoon aan winst maximeren. Zolang ze meer blijven verdienen aan 3 maanden bios, verspreide release dates en na 3-6 maanden gigantische prijzen voor online verhuren & blue ray schrijfjes; ten op zichte van premium verhuur op dag 1, dan zullen ze dat blijven doen. Ondertussen moeten ze de hun legal team aan het werk houden (die staan toch op de payroll). Daar hebben ze bij uitgerekend dat als ze X uitgeven aan ‘ILLEGAAL’ roepen en af en toe iemand te sewen dat dat Y oplevert.
  En ze zullen allerlei scenario’s klaar hebben liggen op het moment dit gaat verschuiven (doordat oude mensen die nog in zo’n vieze zaal willen zitten doodgaan, en de download generatie ook een salaris gaat verdienen ook best een beetje wil betalen). Daar is dit nu een voorbeeld van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *