Een Nederlands paspoort kost 600 euro op het Deep Web

Paspoortfraude
En voor 200 extra krijg je er ook nog een rijbewijs en ID-kaart bij. Maar cannabis en Ritalin worden nog veel vaker verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro.

Een van de opvallende uitkomsten is hoe goedkoop je een complete Nederlandse identiteit kunt aanschaffen. Voor 600 heb je een paspoort, voor honderd euro extra zit er een rijbewijs bij en met 800 euro beschik je over het trio paspoort-rijbewijs-ID-kaart.

Maar verreweg de populairste handelswaar op de onzichtbare, schimmige kant van het internet is Cannabis. Bij maar liefst 31,6% van de aangeboden producten gaat het om marijuana, hoewel harddrugs als heroïne en meth ook gewoon verkrijgbaar zijn. Naast een forum voor de handel in zaken als drugs en identiteitsbewijzen biedt het Deep Web ook onderdak aan kinderporno en verschillende soorten malware (zoals de zogenaamde ‘cryptolockers’, die je computer gijzelen). De onderzoekers stuiten ook op ‘Grams’, een zoekmachine die de letters van Google in zijn logo verwerkt heeft, dat de verschillende sites waarop drugs te koop is heeft geïndexeerd.

Deep Web Cijfers

Na het Engels is het Russisch de meest gebruikte taal op het Deep Web. Verwacht wordt dat de illegale handel de komende jaren zal groeien, met dank aan de uitvinding van de Bitcoin, die het stukken moeilijker maakt zwart geld en illegale transacties op te sporen.

Een compleet verslag van het Deep Web-onderzoek door Trend Micro lees je hier.

7 reacties

 1. Ik vraag me toch wel af hoe zoiets in zijn werk gaat. Je koopt zo’n paspoort, en dan? Je staat toch nog steeds niet in alle dataregisters? Dan sta je daar op het vliegveld of langs de weg meneer de douanier/politieagent voert je gegevens in en krijgt een foutmelding. En om nou 600 of 800 euro uit te geven om onder de 18 sigaretten en bier te kunnen kopen vind ik ook weer een beetje teveel van het goede.

  • @Edge: Volgens mij is het idee dat je eigen naam+foto op een gekopieerd paspoort van iemand anders worden geplaatst. Maar zoals ik het begrijp bestaat er inderdaad een enorm risico dat je met zo’n document niet langs de controle komt en je vervolgens de bak indraait.

   • @vanderlinindustries: Goede namaak is moeilijk te onderscheiden. Ook is de controlle vaak niet meer dan een check van je gezicht met de foto op je paspoort (zelfs op schiphol, ik kom er vaak zat om dit te kunnen bevestigen) maar dit soort paspoorten zijn juist handig om andere landen in te komen. Stel je bent Iranees en je wilt naar Israel, dat kan je op je buik schrijven, maar met een Nederlands paspoort is dat geen probleem. Zeker niet als je vanuit bijvoorbeeld griekenland of een ander land met minder geavanceerde vliegvelden vliegt.

    • @MrSkyline: Ik weet er te weinig van om te kunnen zeggen hoe groot de kans van slagen is, maar als je als Iranees naar Israel gaat denk ik dat je A) aan een behoorlijk grondige check wordt onderworpen en B) je behoorlijk de pineut bent als je daar niet doorheen komt!

    • @MrSkyline: Ga jij dan maar fijn met je vervalste paspoort naar Tel Aviv, Ben Gurion airport en probeer jij daar maar eens door de check te komen… niet gaan huilen als je er niet doorkomt (die kans is vrijwel 100%)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *