Een vliegtuig besturen zonder handen en voeten

Een vliegtuig besturen zonder handen en voeten
Duitse onderzoekers van de Technische Universität München en de TU Berlin laten mensen vliegen zonder gebruik te maken van een stuurknuppel.

In een testomgeving waarin mensen plaats nemen in een simulator lukt het hun om zonder veel ervaring te vliegen. Ze besturen het het vliegtuig met hun hersenen. De signalen worden opgepikt door middel van elektroden en verstuurd naar een ‘onboard’ computer. Op deze manier wordt het vliegtuig bestuurd door je gedachten.

Het onderzoek met de naam Brainflight, wordt gesubsidieerd door de EU. Het onderzoek heeft al aangetoond dat zelfs mensen met maar weinig ervaring in een cockpit goed in staat zijn om een vliegtuig te besturen. De ‘piloten’ moesten dan ook op een vooraf vastgestelde baan in de lucht blijven. Volgens de onderzoekers lukte dit bij alle kandidaten zonder enige noemenswaardige fouten.

Tom Fricke, één van de onderzoekers, wil het syteem dan ook in de toekomst beschikbaar maken voor iedereen. “A long-term vision of the project is to make flying accessible to more people”. Het systeem zal in september tijdens de Deutscher Luft- ind Raumfahrtkongress worden getoond aan het publiek.

[gv data=”-cmIi49Ocjw”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *