Eindelijk: Waze legaal gebruiken met Google Assistant

Eindelijk: Waze legaal gebruiken met Google Assistant
Een stukje extra veiligheid, dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Super handig, apps als Google Maps en Waze. Je plaatst je smartphone in de houder en kunt met uitstekende navigatie op weg gaan. Het nadeel is dat je voor input het scherm moet aanraken. Onveilig, want je ogen gaan van de weg, maar ook nog eens illegaal. Het bedienen van een smartphone tijdens het rijden is niet toegestaan in Nederland.

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en Waze krijgt in dat opzicht een mooie update. Google introduceert namelijk zijn assistent naar Waze. De assistent kan gebruikt worden om bijvoorbeeld ongelukken te melden of om te vragen dat je liever tolwegen omzeilt. Dit kan gewoon tijdens het rijden door te praten tegen je smartphone, het apparaat aanraken is niet langer nodig. Er is wel een hele grote maar..

Op dit moment is de feature enkel beschikbaar in de Verenigde Staten en in de Engelse taal. Google kennende zullen dit soort functies naar verloop van tijd ook buiten de VS en uiteindelijk tevens in Nederland aangeboden gaan worden.

Lees ook: Zo gaat Google Maps je uit de ellende helpen

21 reacties

 1. Voordeel van Android auto is dat je Waze ook op je navigatie kunt weergeven en bedienen.
  Nou doe ik dat nog steeds liever niet onder het rijden dus het kan altijd van pas komen.

  • @torsen: ik snap nog steeds niet waarom android auto in Nederland niet is toegestaan. Zo inconsistent als maar kan natuurlijk want apple carplay mag dan weer wel. Terwijl het principe exact hetzelfde principe is.

 2. Het bedienen van de smartphone in de auto is niet per definitie illegaal. Wanneer hij in een houder staat is het niet verboden.

 3. Zeer fijne navi die Waze. Gebruik hem al jaren als vervanger van m’n TomTom zonder tekortkomingen. Sterker nog, vind hem veel fijner. Dit soort opties maakt het er nog beter/ uitgebreider op.

 4. Wil niet zeuren, maar ik geloof dat privacy-technisch alle alarmbellen gingen rinkelen bij ’t gebruik van Waze. Zal er vast niet beter op worden in deze combi. Ik begrijp dat je real-time info nodig hebt en een gebruiksvriendelijk app, maar vraag me af welke van de beschikbare keuzes privacy-technisch het beste is? Anyone?

  • @drdre1: uit de privacy statement: “Waze will collect:
   periodically, all of the phone numbers which are stored on your device’s phonebook. We only collect numbers in a form which is anonymous to Waze, we will not collect names, addresses or other information from your device’s phone book. This information will be used as part of the ‘find friends’ feature to help find and create a list of other Waze users who you may know and with whom you may wish to connect”. Daarnaast wordt, uiteraard, je huidige locatie, routes en dergelijke verzameld. Allemaal om je gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen, want dat is het verdienmodel.

 5. Ik gebruik Waze graag, maar het klopt wel dat het gevaarlijk is om het met de hand te bedienen.
  Bij mij stopte het een keer gewoon met navigeren… ik zat net op een onbekend stuk, met een aantal afslagen en heb toch maar -voorzichtig- de navigatie weer aangezet, maar prettig voelde het niet.

  Als je in de toekomst gewoon kunt roepen: “Waze, navigeer naar (X)”zou dat zeker een verbetering zijn.

  Ik heb overigens ergens in Brabant ook eens een keer voor een afgesloten weg gestaan, kende de weg totaal niet en ik had ( nog steeds niet) geen idee hoe de navigatie te vertellen die ene weg niet te gebruiken.

  Uiteindelijk aan de kant van de weg, met de hand door de kaart ‘gescrold’, secundaire bestemmingen gezet op vage boerenweggetjes..in de hoop dat je daar echt langs kon rijden.
  Dat mag ook nog wel anders, een dik vet kruis op een weg kunnen zetten, zodat de navigatie weet dat je er niet langs kan. Dit was geloof ik nog niet Waze..en misschien is dat er al wel… maar weet ik het gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *