Elon Musk en Stephen Hawking: ‘er moet een verbod op intelligente wapens komen’

Elon Musk wil 700 internet-satellieten lanceren
‘Intelligente wapens zijn stom’ ~vrijwel iedereen uit het veld van AI en robotica.

De vrees voor artificiële intelligentie zit diep bij Elon Musk. De CEO van Tesla en SpaceX heeft al meerdere malen gewaarschuwd voor het sluimerende gevaar. Hij krijgt nu bijval van andere titans of industry. Samen met Stephen Hawking, Apple-medeoprichter Steve Wozniak, Skype-oprichter Jaan Talinn, Deepmind-CEO Demi Hassabis en nog tientallen andere wetenschappers hebben ze een brief naar de VN gestuurd waarin ze pleiten voor een verbod op slimme wapens.

Ze vrezen dat toekomstige wapens in oorlogen zelf doelwitten kunnen kiezen zonder tussenkomst van mensen. Na buskruit en nucleaire wapens de derde revolutie in oorlogsvoering, aldus de brief. Bovendien zijn ze bang dat een dergelijk scenario geen tientallen jaren op zich laat wachten, maar al “binnen enkele jaren” aan de orde is. Creepy!

Nieuwe wapenwedloop

Als een wereldmacht besluit om op grote schaal te investeren in dit soort wapens, zal er een nieuwe wapenwedloop komen. Het gevaar hierbij is dat ze in tegenstelling tot kernswapens niet duur en ingewikkeld te fabriceren zijn. Daarom zullen ze massaal worden ingezet. Iets dat tot gevolg zal hebben dat ze eerder op de zwarte markt komen en in handen van terroristen vallen.

“Intelligente wapens zijn perfect om moorden uit te voeren, landen te destabiliseren, volkeren te onderwerpen en bepaalde etnische groepen te vermoorden.”

De onderzoekers vinden dat AI de mensheid dient te helpen, maar dat de combinatie met militaire wapens een “slecht idee” is. Waarmee ze zich nog mild uitdrukken.

De brief moet de VN overtuigen om een verbod in te stellen op slimme wapens. Lees ‘m HIER.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *