Eneco start test om huizen met servers te verwarmen

Nerdalize-Eneco
Eneco werkt samen met Nerdalize om vijf huishoudens als proef te voorzien van gratis warmte die gegenereerd wordt door een server. Is dit de toekomst van verwarming?

Een soortgelijke proef zagen we een tijdje terug al in Duitsland: een server bij iemand in huis plaatsen, zodat je geen datacentrum hoeft te onderhouden en vervolgens de kosten vergoeden en gratis de warmte die de server genereert omzetten in verwarming voor het huis. Eneco sloeg de handen ineens met de startup Nerdalize om de hardware voor deze proef te ontwikkelen.

Genoeg voor een huiskamer
De warmte die de Xeon-processors afgeven wordt door de speciale behuizing omgezet om 1kW aan vermogen te leveren, wat genoeg moet zijn om een huiskamer te verwarmen. Dit ontwerp heeft bovendien een verwarmingssysteem dat aan de buitenmuur van het huis gemonteerd is, zodat de opgewekte warmte in de zomer op die manier afgevoerd kan worden. De twee bedrijven zoeken nog naar een alternatief om deze warmte af te voeren.

[gv data=”e-ZqVqS7uiM”][/gv]

De verstookte elektriciteit wordt vervolgens vergoed door Nerdalize, en de groene stroom wordt weer bij Eneco afgenomen. Volgens Eneco moeten klanten die een serverkast in huis willen nemen op deze manier jaarlijks vierhonderd euro op hun energierekening kunnen besparen. Ook de server-eigenaar kan op kosten besparen, omdat er geen speciaal datacentrum meer gebouwd of onderhouden hoeft te worden.

Rekenkracht kopen
Op de servers zelf zullen vooral berekeningen uitgevoerd worden, die vervolgens naar de cloud verstuurd worden. Bedrijven en onderzoeksbureau’s kunnen deze beschikbare rekenkracht kopen. Het is dus wel noodzakelijk dat het huishouden over een snelle internetverbinding beschikt, met de voorkeur voor glasvezel. Bij de vijf huishoudens waar er negen maanden lang een dergelijke server in huis staat is dit het geval.

Mocht de proef succesvol zijn, dan is Nerdalize van plan om het concept verder uit te breiden, door bijvoorbeeld het bedrijfsleven erin te betrekken.

5 reacties

  1. gaaf idee! sowieso restwarmte van apparaten benutten is een goed idee, zodra ze dat met automotoren goed kunnen wordt het ook erg interessant!

    – Gefixt, bedankt voor het melden –

  2. Briljant idee, restwarmte kan ook gebruikt worden om water te verwarmen in een boiler tbv. vaat wasser wasmachine, douche?

    Een vraagje: hoe regel je het met de security? Serverparken zijn meestal goed beveiligd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *