Episode VIII – The Last Jedi is ultieme Star Wars-film

Star Wars - The Last Jedi... Wat een beest van een film
Check hier een spoilervrije samenvatting van de eerste The Last Jedi-reviews.

Het embargo is nog geen twee dagen verlopen en nu al staat het hele internet vol met reviews van de nieuwste Star Wars-film. Episode VIII – The Last Jedi had astronomische verwachtingen te trotseren en de eerste (spoilervrije) reviews stellen dat het met Rian Johnson’s interpretatie meer dan goed zit. Dit zijn de eerste reviews van Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi.

IGN US
Ik ben zeker niet jaloers op regisseur/schrijver Rian Johnson, want de geliefde Star Wars-franchise ligt de fanatieke fanbase zo nauw aan het hart, dat je het nauwelijks goed kunt doen. J.J. Abrams, de regisseur die de reboot van de franchise (The Force Awakens) op zich nam, zette een knap staaltje nostalgie neer en wist tegelijkertijd zijn eigen saus over de serie heen te gieten. Johnson doet daar nog een extra schepje… eehm, saus overheen.

“Het meest indrukwekkende aan The Last Jedi is dat Johnson het voor elkaar heeft gekregen om een ontzettend trouwe Star Wars-film te maken die de geliefde elementen van de franchise combineert met zijn eigen toon en stijl. Hij heeft moderniteit naar de film gebracht, van de zelfbewuste grappen tot aan de manier waarop hij het heeft gefilmd. Johnson neemt Rey’s training als een mogelijkheid om die scenes volledig anders te filmen dan dat we gewend zijn, resulterend in een prachtige audiovisuele traktatie in de ene scene en een ’trippy mind-bender’ in de volgende.”

En dat omarmt wellicht direct de charme van The Last Jedi. Want hoewel de film (bijvoorbeeld) zoals in elke trilogie een training montage bevat, gooit Johnson het over een compleet andere boeg. “The Last Jedi is de ultieme Star Wars-film. Het omarmt alles wat al bij de franchise hoorde, maar neemt tegelijkertijd grote risico’s om het verhaal in onverwachtse hoeken te duwen. (…) De film is dramatisch, spannend, oprecht, adembenemend en grappiger dan dat een Star Wars-film ooit had kunnen zijn.”

[gv data=”W4CB5SeBGkI”][/gv]

The Verge
Op een breder niveau is The Last Jedi ook een testament voor oude- en nieuwe fans van de gigantische franchise. Niet alleen de stijl van de film, maar ook thematisch draait een groot deel van dit epos om het loslaten van het oude vertrouwde. “The Last Jedi voelt als een doelbewuste, goed doordachte film. Het thema wordt opgesomd met de titel; het probeert zo respectvol en voorzichtig mogelijk wat oude tradities los te laten.”

“Johnson erkent door middel van de personages en de dialogen dat het loslaten van het bekende ontzettend moeilijk is en hij houdt de hand van het publiek tijdens het proces vast. Tegelijkertijd is hij er ook bewonderenswaardig genadeloos mee. Het publiek zal waarschijnlijk met veel vragen en klachten uit de bioscoop lopen. Maar ze zullen zich ten minste prettig voelen bij het feit dat de franchise in handen is van iemand die zo veel om de serie geeft als zij zelf; iemand die de historie ervan liefheeft, maar tegelijkertijd de oneindige toekomst ervan ziet.”

[gv data=”Q0CbN8sfihY”][/gv]

The Guardian
Is The Last Jedi de perfecte film waar Star Wars-fans sinds de jaren ’70 op zitten te wachten? Nou, nee, dat is onmogelijk. “The Last Jedi geeft je een explosieve suikerschok van spektakel. Het is een film die overvloeit met geloof in zichzelf en zijn eigen mythische universum – een euforische waarheid die geen enkele andere filmfranchise heeft. En er is geen sprake van twijfel of een energiedip die je wellicht zou verwachten tussen episode zeven en negen.”

“Maar dat neemt niet weg dat de film op het gebied van de militaire verhaallijnen last heeft van een anticlimactische (verhaaltechnische) warboel. Maar dat is nauwelijks een fout te noemen door de stortvloed aan energie en emotie die uit het scherm komt gespoten tijdens de laatste vijf minuten. Het is onmogelijk dat je daar niet door wordt weggeblazen.”

Okay, wie gaat er dood in die laatste vijf minuten?! Nee, niet beantwoorden in de comments, want ik moet de film nog checken. Heb jij er ook zo’n zin in of heb je hem al gezien en wil je dolgraag laten weten wat je ervan vond? Gooi het allemaal in de comments zolang er maar geen spoilers voorbij komen!

Tot die tijd kun je met deze speciale OnePlus 5T laten zien hoeveel je wel niet van de franchise houdt. In dit artikel speculeer ik over de volgende trilogie, tevens in handen van Johnson. Spoiler alert: De Skywalkers zullen geen rol spelen in de toekomstige serie, wat naar mijn verwachtingen poep gaat opleveren. Tot slot analyseer ik in dit artikel de laatste trailer van de film. Had ik gelijk?

Eén reactie

  1. Het ‘loslaten van het bekende’ is nogal een understatement als ik kijk naar de reviews op YouTube. Ik heb TLJ nog niet gezien en eerlijk gezegd: ik ga deze ook niet kijken! Waarom niet? Ik ben opgegroeid als kind met de originele trilogie en vond later de prequels ‘aardig’, in ieder geval een poging van George Lucas om een heel andere wereld te bedenken. En met name dat laatste mis ik in deze nieuwe trilogie. Het is met name kopieergedrag en wel van het slechtste niveau. We kennen nu wel al die voertuigen en karakters die wel heel erg lijken op die uit de originele trilogie. Sterker nog: The Force Awakens is gewoon een kopie van episode 4 A New Hope. En dat de Skywalkers niet meer terugkeren, ach, ik heb al gehoord, gezien en gelezen wat er gebeurd in TLJ en het bevalt mij niet als fan van het eerste uur. Het getuigd in ieder geval niet van respect tegenover de oude fans, maar ja, dat zijn kennelijk creatieve keuzes die gemaakt worden. Nee, laat Disney zich maar richten op de nieuwe generatie, voor mij is de lol er al vanaf sinds TFA en eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo weinig geld uitgegeven aan deze franchise. Let is be…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *