Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik Android

Android-Onderzoek-EC
Google is na een uitgebreid onderzoek nog niet van de Europese Commissie af. Vandaag maakte de commissie bekend een onderzoek te starten naar het machtsmisbruik van Android.

Ondanks dat telefoon- en tabletproducenten gratis het Android-besturingssysteem kunnen gebruiken, kleven hier wel de nodige voorwaarden aan. Zo krijg je alleen toegang tot de Play Store als je een aantal standaard Google apps ook installeert, zoals Google Maps en Gmail.

Oneerlijke concurrentie
Volgens de Europese Commissie kan dit leiden tot oneerlijke concurrentie, dus is er een grootschalig onderzoek gestart dat gaat bepalen of dit ook daadwerkelijk het geval. Zeker omdat Android het meestgebruikte mobiele besturingssysteem in Europa is, was een dergelijk onderzoek volgens de EC nodig.

Ook wordt het Forken van Android onder de loep genomen. Deze Forks zijn afgeleide versies van Android waarbij de Google diensten wel ontbreken. De EC wil kijken of Google het gebruiken van deze Forks bij ontwikkelaars ontmoedigt.

Hoelang het onderzoek duurt is niet bekend, het eerdere onderzoek van de EC naar Google heeft zo’n vijf jaar in beslag genomen.

3 reacties

    • @dutchdriftking: Klopt, ik gebruik ze niet en die bloatware is een belangrijke reden voor mijn gebruik van custom ROMs. Mensen die de apps wel op prijs stellen kunnen hem gewoon via de Play Store downloaden, dus ik zie de toegevoegde waarde van bloatware niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *