Bizar, Facebook checkt AL je apps

Auteur: , 9 Reacties
facebook-android-privacy

Ze weten precies wanneer je welke Android-apps hoe lang gebruikt.

De Britse organisatie Privacy International heeft onderzoek gedaan naar de databescherming bij Apps op Android-telefoons die gegevens met Facebook delen. De resultaten zijn bizar. Het blijkt namelijk dat Facebook al in de software developers kit (SDK) die ze aan ontwikkelaars ter beschikking stelt, allerlei toepassingen inbouwt om data van gebruikers te delen. Het maakt daarbij niet uit of je op de app wel of niet via Facebook inlogt. Uiteraard is dit niet de enige manier waarop Facebook meeluistert en kijkt op jouw telefoon. Zo weten ze al precies waar je bent. Nu weten ze dus ook wat je bekijkt.

De onderzoekers richten zich op telefoons die informatie doorsturen via Android Package (APK) bestanden. Deze bestanden zorgen ervoor dat de telefoon vanuit Android 8.0 een call maakt naar graph.facebook.com. Wanneer dit niet lukt via Facebook omdat de bezoeker daar niet mee inlogt gebruikt men een call via Googles Android Advertising ID (AAID). Via de SDK worden vervolgens tijdens het gebruik diverse andere meldingen doorgestuurd, waardoor gebruikers ook signalen tijdens het gebruik doorgeven of wanneer zij de app sluiten. Overigens werken niet alle apps volgens deze techniek, maar wel veel belangrijke zoals My Fitness Pal, Skype, Spotify en Tripadvisor. Dat Facebook en Google zo close zijn is opmerkelijk, want op ander gebied zijn Facebook en Google geen vriendjes.

Deze verzameling van data lijkt in strijd met de AVG, maar daar zou inmiddels een cookiewall voor gemaakt zijn. Deze wordt echter door veel ontwikkelaars niet toegepast. De onderzoekers hebben deze conclusies getrokken op basis van eigen onderzoek en methoden om datastromen te achterhalen. Zij hebben bij Facebook ook een verzoek tot inzage in hun gegevens die op deze wijze verzameld zijn gedaan (conform de AVG), maar dit heeft Facebook niet aangeleverd. Facebook heeft ook nog niet op deze nieuwe schokkende beweringen gereageerd.

Het hele rapport kun je hier lezen.9 reacties

“Bizar, Facebook checkt AL je apps”

en

“Overigens werken niet alle apps volgens deze techniek, maar wel veel belangrijke zoals My Fitness Pal, Skype, Spotify en Tripadvisor.”

zucht…drink er nog 1..
@ffw88:
* mee toost*
My Fitness Pal, Skype, Spotify en Tripadvisor.”
zijn dit dan belangrijke apps??? zucht idd drink er nog maar 1.
@herbert: ach bij elkaar bevatten alleen deze 4 apps de prive gegevens en kijkgedrag van een paar honderd miljoen gebruikers … verder valt ut wel mee…..
@dgh74: dat is zeer zeker waar, maar belangrijke apps zou ik het zeker niet willen noemen, men kan prima zonder.
@dgh74: iets te vroeg gejuicht vriend. Zelfs iOS gebruikers zijn de Sjaak. Kijk maar op Tweakers waar vele iOS gebruikers dit bevestigen. In dit “onafhankelijk” onderzoek hebben ze iOS namelijk niet eens getest…
@ffw88: juigen ? … juig ik ? Vent ga met rotjes spelen ofzo.

Waarom zou ik juigen ? Ik reageer slechts op het feit dat het onbelangrijke apps genoemd worden. Thats it.
@dgh74: Ah, de frustratie zit hoog inmiddels zie ik omdat je iOS apparaatje achteraf tóch privacy gevoelige informatie verzameld én doorstuurt. Niet erg hoor, ik leef met je mee. *boks*
@ffw88: vriend lees het raport … gaat over 42% van de playstore apps … heeft niks met ios te maken.

Ik heb echt niet de illusie dat dit soort dingen niet in ios aan het handje is hoor. Maar ga zeker niet af op wat vage berichten van “gebruikers” op tweakers.

En als dit in dezelfde mate voorkomt in ios (not) dan komt dat binnenkort echt wel naar buiten op de diverse sites ( ow nee apple complot theorie natuurlijk )

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).