Facebook draait bij: liever geen onthoofdingsfilmpjes

Facebook draait bij: liever geen onthoofdingsfilmpjes
Of u even wilt stoppen met het plaatsen van onthoofdingen op Facebook. Dat vinden de gatekeepers van Zuckerberg toch niet zo lief.

Facebook is in haar beleid ietwat puriteins. Foto’s met te veel bloot worden razendsnel verwijderd en haatzaaiende teksten zijn evenmin welkom. Maar toen er op Facebook een filmpje stond waarin een Mexicaanse vrouw werd onthoofd (link) was dat plots geen probleem. Het beleid was dat Facebook dergelijke bloederige beelden toestaat zolang ze als doel hebben om gruwelijkheden te veroordelen. Of als het simpelweg nieuws is. Moedig besluit.

“While this video is shocking, our approach is designed to preserve people’s rights to describe, depict and comment on the world in which we live.”

Het kwam de social media-site echter op een shitstorm aan kritiek te staan. Ook de ophef in de media zal ongetwijfeld hebben meegespeeld, want Facebook heeft alsnog besloten het filmpje weg te halen. Er zou toch sprake zijn van “verheerlijking van geweld in het bewuste filmpje.

Via het aangescherpte beleid zal voortaan worden gekeken of de plaatser van geweldsfilmpjes dit met de juiste intentie doen en of ze er een waarschuwing bijstaat, om jeugdige kijkers nog sneller te laten klikken weg te houden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *