‘Facebook heeft hetzelfde effect op je hersenen als cocaïne’

'Facebook heeft hetzelfde effect op je hersenen als cocaïne'
Ben je de hele dag op Facebook te vinden, dan zul je waarschijnlijk niet vrolijk worden van het volgende bericht.

Onderzoekers van de California State University hebben onderzocht wat Facebook met je hersenen doet. Wat blijkt: je activeert tijdens het checken van je tijdlijn dezelfde gebieden in je hersenen als mensen die cocaïne gebruiken. Inderdaad, je leest het goed.

Het onderzoek werd als volgt uitgevoerd: tieners moesten eerst aangeven hoe verslaafd ze zijn aan Facebook. Vervolgens kregen ze de opdracht op verschillende toetsen te drukken bij bepaalde afbeeldingen. Daaruit kwam naar voren dat de Facebook-verslaafden sneller drukten bij afbeeldingen die met Facebook te maken hebben.

Dat was niet de opvallendste conclusie, want die volgde pas na het bestuderen van de hersenscans. Daarbij bleken vooral de amygdala en de striatum erg actief. Deze gebieden bepalen in hoeverre je dwangmatig gedrag vertoont, dus dat verklaart waarom veel mensen niet kunnen stoppen met het verversen van hun tijdlijn.

De patronen die op de scans te zien waren leken ook enorm veel op de patronen die te zien zijn in de hersenen van cocaïne- en gokverslaafden. Gelukkig zijn er ook verschillen, zo benadrukken de onderzoekers: “Een Facebook-verslaving heeft vaak minder impact op je dagelijks leven, terwijl het ook eenvoudiger is om van deze verslaving af te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *