FBI-directeur geeft onder ede toe: zaak schept precedent

James Comey
De FBI liet er geen misverstand over bestaan: alleen deze ene keer! Doe niet zo moeilijk Apple! Onder ede houdt FBI-topdog James Comey dat verhaaltje echter niet vol.

Ondertussen zul je iets hebben gezien over iets van een ruzietje tussen Apple en de FBI. Hier lees je er alles over.

The Guardian meldt vandaag dat FBI-directeur James Comey onder ede het volgende zou hebben gezegd:

The ultimate outcome of the Apple-FBI showdown is likely to “guide how other courts handle similar requests”.

Daarmee geeft hij toe dat rechtbanken waarschijnlijk naar deze uitspraak zullen kijken en zich vervolgens laten beïnvloeden als het gaat om vergelijkbare gevallen. Bovendien: toen hem gevraagd werd of andere politie-departementen óók toegang tot bepaalde toestellen probeerden te verkrijgen, gaf Comey dit ruiterlijk toe.

De toon richting Apple werd ook vriendelijker. Comey zei nu ’there are no demons here’, wat je kunt opvatten als ‘beide partijen hebben de beste bedoelingen’. Toch net iets anders dan ‘Apple vindt marketing belangrijker dan veiligheid.’

Het standpunt van Tim Cook blijft dat hem gevraagd wordt ‘het software-equivalent van kanker’ te ontwikkelen, terwijl het Amerikaanse volk ook niet echt van mening verandert. In een poll van The Verge zegt 51% de iPhone gehackt te willen zien, exact even veel als bij een onderzoek van Pew Research Center. Het percentage dat het met Apple eens is gaat iets omlaag, van 38 naar 33%. De meeste nabestaanden zijn, uiteraard, vóór – maar ook niet allemaal. De vijf Republikeinse presidentskandidaten trekken allemaal partij voor de FBI, wat waarschijnlijk niemand zal verbazen.

2 reacties

  1. Een ieder die vind “hacken dat ding”, reageert puur op emotie (muricaaa, terrorists etc.) en niet op basis van verstand. Ze begrijpen geen bal van de lange termijn consequenties. Apple en veel techbedrijven wél, alsmede een ieder met hersens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *