FBI werkte met vage hackers in iPhone-kraak

Kraaaaak
Wat doe je als de juridische weg niet meer werkt? Dan trek je je portemonnee: money talks.

Apple en de FBI hadden de afgelopen maanden een hoog oplopende ruzie over een iPhone. De Feds wilden da Apple de telefoon van de San Bernardino shooter zou ontsleutelen, maar het techbedrijf wilde dat niet in verband met de privacy van (al) zijn klanten.

Omdat Apple dacht dat ze de onkraakbare telefoon hadden ontwikkeld kon Tim Cook trots blijven weigeren. Maar dat viel een beetje tegen toen bleek dat verschillende externe partijen beweerden dat zij de telefoon wel konden openen. En inderdaad lukte het iemand om de telefoon open te krijgen. Nu komen er langzamerhand steeds meer details naar buiten over de manier waarop dat gebeurde: in ieder geval dankzij een pot met geld van de FBI.

Amerikaanse experts noemen de hackers ‘grey hat hackers’, dus een mengeling tussen black hats en white hats. De eersten zijn normaalgesproken juist de tegenstanders van de FBI, de criminele hackers – crackers dus. De tweede groep bestaat uit experts die veiligheidslekken zoeken. Het is opvallend dat de FBI zaken heeft gedaan met duistere types om de iPhone open te krijgen. Jammergenoeg is nog steeds niet duidelijk hoeveel geld de Federale onderzoekers overhadden voor de kraak.

De telefoon werd uiteindelijk ontsleuteld door het maken van speciale hardware die gebruikmaakte van de beveiligingsfout in de software van Apple. Apple is nu natuurlijk extra benieuwd wat die fout nou precies was, dus wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *