Firefox komt met betaalde premium-versie

firefox-betaalde-premium-service
Deze digitale vos slaat voor de winter aan het hamsteren.

Firefox is als non-profit en privacy-gerichte webbrowser snel populair geworden en inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste browsers. Haar inkomsten bestaan voor liefst 90% uit deals met zoekmachines. Met deze deals is zo’n $ 500 miljoen gemoeid. Dat lijkt genoeg om de browser prima te onderhouden, maar er dreigen wolken aan de horizon.

Immers, het contract met Google loopt bijna ten einde. Hoewel insiders niet verwachten dat Google helemaal niet wil onderhandelen wacht er toch een moeilijk traject. Door de populariteit van Google weet zij hoe sterk haar positie is. Naast Bing zijn er namelijk niet veel serieuze alternatieven voor Firefox om Google tot een hoge prijs te dwingen. Bovendien zullen gebruikers wellicht van browser wisselen als ze niet tevreden zijn over de geboden zoekmachine. Alle reden voor Firefox om op zoek te gaan naar een ander inkomstenmodel.

De concrete gedachte is nu dat men vanaf oktober een gratis basisdienst aan gaat bieden en daarnaast een uitgebreider premium-pakket. In dit pakket zouden dan onder meer een VPN-dienst en data-opslag dienst worden opgenomen. Daarnaast zou men door middel van een fremium-model nog meer abonnementsdiensten aan willen bieden. Volgens de topman staat de gebruiksvriendelijkheid daarbij steeds op één.

Over de prijs van het abonnement is nog niets bekend. Wel bevestigde de topman dat er geen diensten ‘betaald’ worden die nu gratis door Firefox geleverd wordt. Ook geeft hij aan dat gebruikers die niet willen betalen toch een goed functionerende browser blijven houden.

De reacties op het interview laten zien dat gebruikers wisselend reageren. Wat vind jij van de ideeën van Firefox?

Eén reactie

  1. De beloftes zijn gewoon prima..
    Huidige versie lijkt niet te veranderen. En zoekmachines kun je handmatig veranderen.
    Ik zie het probleem niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *