Flink meer mensen zoeken hulp voor gameverslaving

Game verslaafde
Er zijn steeds meer Nederlanders die hulp zoeken voor hun gameverslaving. Vorig jaar waren dat ruim 400 mensen, terwijl het jaar daarvoor zo’n 250 mensen aanklopten voor professionele hulp.

Het zijn vooral autochtone jongens en mannen onder de 25 jaar die gevoelig zijn voor een gameverslaving. Slechts 7 procent van hulpbehoevenden is een vrouw en een kwart is ouder dan 25 jaar.

Voor twee derde van de hulpzoekenden was het de eerste keer dat ze professionele hulp zochten, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Informatievoorziening Zorg (PDF). De stichting maakt zich zorgen over de snelle opmars van het internetgebruik en de verslaving die daarmee gepaard gaat. Deze vertoont veel overeenkomsten met andere gedragsverslavingen zoals een eet- en seksverslaving.

5 reacties

  1. Ik was een tijdje fanatiek gamer waarin ik het ook echt leuk vond om games te spelen maar na een tijdje begon ik dit vrij saai en eentonig te vinden. Daarom blijf ik het nog altijd vreemd vinden hoe je aan iets, wat je lichaam fysiek niet nodig heeft verslaafd kan raken.

      • @dennis: mwoah, nagelbijten is dan ook geen verslaving. Meer een tik/slechte gewoonte. Makkelijk af te leren om gelijk te stoppen zodra je het doorhebt dat je het doet.

        Wat The360box zegt klopt ook in mijn geval, iedere avond minimaal 3 uren Call of Duty MW3 gespeeld, toen kwam Black Ops 2 wat voor mij een tegenvaller was en ik had gelijk ook geen behoefte meer om zoveel te gamen of terug te gaan naar MW3.

        Straks komt GTA5 uit en best mogelijk dat ik dan gewoon weer 2 a 3 uren per avond achter mijn console kruip.

        Het zijn meer de mensen om je heen die het als een probleem zien en bestempelen als “verslaving” denk ik, terwijl je het zelf heus wel in de hand hebt.

        • @integraturbo: Tegelijkertijd is het ook wel weer heel klassiek wanneer een verslaafde zegt dat hij/zij niet echt verslaafd is en zo zou kunnen stoppen wanneer het zou moeten.

          Er zijn mensen voor wie gamen echt een verslaving is waaronder serieus geleden wordt. Het is niet voor niets dat deze mensen professionele hulp inschakelen.

          • @dennis: Ja klopt maar ik denk dat je bij gamen moet kijken naar de oorzaak van je verslaving. Gamen zelf is het probleem niet, maar het gevolg. Je hebt blijkbaar niets anders te doen of verdere verplichtingen dus ga je gamen.

            Zie het als een drankverslaafde die is gaan drinken omdat een hij/zij een dierbare verloren is en het niet heeft kunnen verwerken.

            Dit is hoe ik het zie maar grote kans dat ik het fout heb want ik ben dan ook geen (ex)verslaafde, dus uit ervaring spreken kan ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *