Game of Thrones S8E01: Winterfell (samenvatting)

Dat zijn een hoop goude poppetjes
De eerste aflevering zette alle personages op de juiste plek.

Welkom bij de Apparata Game of Thrones-samenvatting. Iedere dinsdag geven we je een recap van de meest recente aflevering, met hier en daar een snufje speculatie en mening erdoor verweven. Ideaal voor als je een stukje gemist hebt, of je extra goed wilt voorbereiden op de volgende aflevering. Uiteraard geldt er een spoileralert voor alles wat we tot dusver gezien hebben, maar dat lijkt me logisch. Dit is de samenvatting van S8E01: Winterfell

Het is een kleine 2 jaar geleden sinds we een van Daenerys’ draken neer zagen storten, om vervolgens tot ondood monster te worden herrezen. De Night King gebruikte zijn nieuwe huisdier om the Wall omver te blazen en we beginnen het achtste en laatste seizoen met die wetenschap: Het leger der doden marcheert het noorden binnen. En de première trok gelijk een recordaantal kijkers. Volgens CNet keken 17,4 miljoen kijkers naar Winterfell. Voorheen was de best bekeken aflevering de finale van seizoen 7, met 16,9 miljoen kijkers.

Winterfell

 • Dany macheert met haar Unsullied, Dothraki en de twee overgebleven draken het sceptische Winterfell binnen.
 • We zien de reünie tussen Jon en Arya, Jon en Bran, Jon en Sam, Jon en Tyrion…. We zien de reünie van zo’n beetje iedereen, want alle belangrijke personages (zelfs de recentelijk gedeserteerde Jaime) verzamelen zich in Winterfell.
 • Ik zeg we Jon, maar eigenlijk heet hij Aegon Targaryen! Sam brengt hem het zware nieuws. Seizoen 7 toonde ons de werkelijkheid: Jon is eigenlijk een directe nazaat van Rhaegar Targaryen en daarmee de rechtmatige troonopvolger. Hij verwerpt de kennis (waarschijnlijk om zijn alliantie met Dany te beschermen) en gaat verder met het beschermen van het noorden.

Kings Landing

 • Ondertussen maakt het andere kamp, de (mogelijk zwangere) Cersei met haar toekomstige hubby Euron, zich klaar voor de invasie van Westeros, zonder zich druk te maken over de Night King.
 • Het beruchte huurlingenleger, de Golden Company, komt aan in Kings Landing en maakt zich klaar om te vechten voor de huidige ‘bezitter’ van de Iron Throne.
 • Het kamp van Cersei kent nog één belangrijke bondgenoot: Bronn. De sympathieke huurling krijgt een verschrikkelijke opdracht van de koningin: hij moet haar broers, verraders, zoals ze hen nu noemt, met een kruisboog vermoorden. Het zal zeer interessant zijn om te zien welke keus de goede vriend van Tyrion én Jaime maakt: goud en bloed of vriendschap.
 • Theon bevrijdde Yara in een stiekeme missie behoorlijk vroeg in de aflevering. Hoewel Yara geen duidelijk doel heeft, staat ze haar broer Theon toe om te gaan vechten in het noorden.

[gv data=”rlR4PJn8b8I”][/gv]

Andere dingen die opvielen

 • Sam moest het hartverscheurende nieuws verwerken dat zijn pa en zijn broer (Dickon gigity) door Daenerys zijn geëxecuteerd. Hij is hiermee de laatste Tarly.
 • Jon kan zonder al te veel moeite op een draak rijden, wat verder bewijs is dat hij inderdaad een Targaryen is. Alleen de drakenfamilie kan de woeste beesten immers bedwingen.
 • Jaime staat voor het eerst sinds de eerste aflevering van het eerste seizoen oog in oog met Bran. De prins zat toen te uuhm… ‘stoeien’ met z’n zus, werd betrapt door Bran en duwde het kind uit het raam. Dat wordt spicy voor Jaime.
 • Castle Black is gevallen. Het Umber-jongetje Ned ging aan het begin van de aflevering naar zijn troepen toe, maar blijkt later aan de muur genageld te zijn in het midden van een gruwelijk kunstwerk, gemaakt door de White Walkers. Onder andere Berick, Tormund en de laatste jongens van de Night’s Watch weten met de schrik vrij te komen.
 • Arya en Gendry zitten te flirten. Dit lijkt een onzinnige plotlijn, maar Arya heeft duidelijk wat jaloezie jegens haar zus, Sansa. Gendry is daarbij een bastaard van de voormalige koning, Robert Baratheon, wat Gendry dus een (kleine) claim op de troon geeft. Zouden deze twee eindigen op de oncomfortabele stoel?

Kortom, hoewel er een hoop kleine dingen gebeurden, was de eerste aflevering van seizoen 8 nauwelijks een gigantische openbaring. Alle personages zijn in deze structureel solide aflevering op de juiste plaats gezet. Het leger der doden marcheert richting Winterfell en daar is de gehele cast (minus de laatste aanhangers van Cersei) aanwezig. Volgende week mogen we wat heftigere gebeurtenissen verwachten.

Lees ook: Game of Thrones S8 – Wat je moet weten voordat je begint

Foto @HBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *