Gamen op een 4K televisie: is het de moeite waard?

Auteur: , 4 Reacties
Gamen op een 4K televisie: is het de moeite waard?

Nu de 4K-teleivise een begrip aan het worden is, duiken we in de vraag: heb je als gamer wat aan een 4K-scherm?

Korte opfrisser. 4k, ook wel Ultra HD genoemd, slaat op het aantal pixels in een display. Een 4k-scherm heeft minimaal 3.840 pixels in de hoogte en 2.160 pixels in de breedte. Viermaal zoveel als Full HD. Het komt er dus op neer dat je meer pixels ziet en hierdoor meer details kunt waarnemen. Dit is wel afhankelijk van de grootte van het scherm en de kijkafstand, uiteraard.

Inmiddels bieden alle grote televisiefabrikanten 4K aan. Daarmee begint het mondjesmaat de nieuwe standaard in televisieland te worden. Eén probleem: het is qua native 4K content nog ronduit treurig. Om optimaal te genieten van een 4K-televisie heb je fils en series nodig die in 4k zijn geschoten, maar dat gebeurt nog amper. 4K-resoluties zul je voorlopig ook niet snel bij je kabelaar aantreffen, maar gelukkig zijn Netflix, YouTube en de eerste pr0nboeren het al langzaam aan het uitrollen. Met de adoptie komt het dus wel goed, want het komt eraan, alleen het duurt nog even.

Het verschil tussen 1080p en 4k
Het verschil tussen 1080p en 4k

Kun je gamen op een 4K-televisie?

We kregen bij Apparata meermaals de vraag of je als gamer wat aan een 4k-televisie hebt. De in 2013 gelanceerde Playstation 4 en Xbox One zijn daar dus helemaal geschikt voor, zou je denken. Wrong. Beiden consoles hebben hardware die het mogelijk maakt om je spellen op 1080p te spelen, maar 4K is te hoog gegrepen. Daarvoor ontbreekt het ze aan processor- en grafische kracht. De reden hiervoor is dat de ontwikkeling van zowel de PS4 als Xbox One al rond 2008 begon.

Wat dan weer wel kan op de PS4, is het afspelen van films en series in 4k. Playstation-maker Sony zegt dat video’s en foto’s zonder problemen 4k-content kunnen doorsturen naar een 4k-televisie. (Wel even zo’n kek HDMI 2.0-kabeltje regelen dan.)

Lieden van de PC Master Race zouden het wel kunnen overwegen, want voor PC’s wordt al dikwijls geëxperimenteerd met content boven de 1080p. Maar ook hier zit je met een hardware-issue: omdat je vier keer zoveel pixels moet aansturen dan bij 1080p, heb je vier keer meer grafische rekenkracht nodig. Maar indien je PC-hardware in orde is (voorbeeld), dan is gamen op een 4K-monitor een geschenk van de gamegoden.4 reacties

Als je kijkt naar de afstand die de gemiddelde gamer van z’n tv afzit, is het antwoord ‘nee’.
Op die afstand is het verschil tussen 720 en 1080 al niet waarneembaar.
@rotarypowah: Om over te stappen naar 4K heeft inderdaad met afstand te maken maar ook met beelddiagonaal, oftewel pixeldichtheid. Wanneer je op 3 meter op een 40″ TV zit te gamen is 1080p meer dan voldoende. Op 4 meter afstand is inderdaad verschil tussen 1080p en 720p al moeilijker te zien. Maar steeds meer mensen hebben 50″ of meer in de woonkamer staan. De pixels worden alleen maar groter en op een 50″ op 3 meter kun je verschil tussen Full HD en Ultra HD echt goed zien. Maar ook wanneer je minder dan 1 meter van je scherm af zit te gamen op een 28″ scherm is Ultra HD overduidelijk beter dan 1080p, 720p is dan gewoon erg slecht.
Eigen 4K materiaal schieten met je smartphone schiet ook helaas te kort zoals hier te lezen is.

Ik denk dat de huidige generatie consoles alleen Minecraft in native 4K gespeeld kan worden. xD I.i.g. zal het een indiegame zijn met unichrome textures en nauwelijks polygonen. Pong 2015?
Ik vind dit een vrij nutteloos artikel om de volgende redenen:

4K tv’s maken gebruik van HDMI 1.4 of 2.0 waarbij 1.4 slechts 3840×2160 kan weergeven op 30Hz, gamen op 30Hz is niet mogelijk zonder koppijn te krijgen en ziek te worden.
HDMI 2.0 kan 60Hz aan, dit is prima, het probleem is alleen dat er momenteel maar 2 videokaarten zijn met een HDMI 2.0 aansluiting: Nvidia GTX 970 en 980.

Andere videokaarten kunnen wel 4K resoluties aan, maar enkel via displayport, dit zit op 4k pc monitoren maar niet op tv’s.

Hoewel een GTX 980 een van de snelste kaarten op de markt is speel je battlefield 4 op 4K met ultra settings op ca. 30 frames per seconde. Je zal dus minimaal 2 GTX 980s nodig hebben om enigsinds fatsoenlijk een spel op 4K te kunnen draaien. Nieuwe spellen zoals shadow of mordor vragen nog dikkere videokaarten om dergelijke resoluties op beste instellingen te halen. (minimaal 6gb videoram voor ultra settings bijvoorbeeld. Nee 2 videokaarten van 4gb geeft je geen 8 gb bruikbare videoram aangezien beide kaarten in SLI de zelfde textures in moeten laden en je dus op beide kaarten het geheugen voor de zelfde dingen gebruikt)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).