Gebroken ruggengraat gerepareerd met 3D-geprinte spons

Ruggengraat
Onderzoekers van de Amerikaanse Mayo-clinic hebben een originele manier gevonden om onder meer kankerpatiënten te behandelen die schade aan hun ruggenwervels hebben opgelopen.

Met een speciaal soort polymeer wordt een prothese gemaakt die automatisch groeit in exact het juiste formaat, om zo een aangetast deel van de ruggengraat te vervangen. Bij kanker is het bijvoorbeeld zo dat het, na verspreiding door het lichaam, vaak nestelt in de wervelkolom. Artsen kunnen het aangetaste weefsel verwijderen, maar dan ontstaat een gat.

Bij deze nieuwe methode maken artsen een kleine incisie in de rug en brengen een soort mal in die gaat bepalen hoe ver de ‘spons’ kan groeien. Vervolgens wordt een gel van het speciale polymeer dan ingebracht op de plek waar de opening is ontstaan. Het polymeer neemt vocht op dat is ontstaan door de wond en groeit om het gat te dichten – tot zo ver als mogelijk is in de mal. Binnen vijf à tien minuten stolt de gel en zo is er een nieuwe prothese ontstaan. Het omringende bot kan nu groeien en zal over en door het polymeer heen gaan. Dat is biologisch afbreekbaar, en zal uiteindelijk wijken voor het bot dat de patiënt zelf aanmaakt.

Bekijk een demonstratie:

[gv data=”nOF73Z7qe4E”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *