Google begint onderzoek na Belgisch-Nederlands lek

Google begint onderzoek na Vlaams-Nederlands lek
Deze week waren België en Nederland wereldnieuws.

Zo’n slimme speaker in huis, is dat aan te raden? Qua privacy is het in elk geval nog wel een dingetje. Google ging deze week met de billen bloot na een lek. Een klokkenluider van het bedrijf lekte interessante informatie met het Vlaamse VRT en de Nederlandse NOS. Daaruit bleek dat Google met zijn assistent via onder andere slimme speakers over privacy gevoelige fragmenten beschikt van gebruikers.

Het nieuws ging de hele wereld over. Daarom heeft het Amerikaanse techbedrijf bekendgemaakt een onderzoek te starten naar aanleiding van de lekken. Privacy is zeker in de VS een dingetje naar aanleiding van alle Facebook-schandalen. Het is niet voor niets dat Apple tijdens keynotes zo hamert op de privacy en veiligheid voor de gebruikers. Google zegt er zelf het volgende over in een blog:

We just learned that one of these language reviewers has violated our data security policies by leaking confidential Dutch audio data. Our Security and Privacy Response teams have been activated on this issue, are investigating, and we will take action. We are conducting a full review of our safeguards in this space to prevent misconduct like this from happening again.

Google wil naar eigen zeggen voorkomen dat het lekken van de audiofragmenten niet meer kan gebeuren. Het techbedrijf stelde eerder de fragmenten te bewaren ter verbetering van zijn assistent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *