Google beperkt toegang Android voor Huawei. Dit ga je merken [update]

huawei-android-google
Wij brengen de gevolgen voor jou in kaart.

Nadat president Trump Huawei op de lijst met bedrijven heeft geplaatst waar Amerikaanse bedrijven alleen mee mogen handelen als daar een vergunning voor is heeft Google de toegang tot Android beperkt voor Huawei-telefoons. Dit betekent kort gezegd dat Google de licentie voor Huawei om gebruik te maken van Android heeft beperkt. Deze beperking heeft gevolgen voor bezitters van een Huawei-telefoon en voor Google Nexus smartphones, omdat die met Huawei-technologie zijn gebouwd. In de praktijk komt het erop neer dat Huawei alleen nog toegang heeft tot het open source gedeelte van Android. Wij zetten op een rij wat dit betekent voor bezitters van een Huawei.

Allereerst betekent dit vooralsnog dat je beschikbare Apps en updates daarvan nog wel kunt downloaden via de Google App Store, maar dat er geen nieuwe versies van Android beschikbaar komen als Google deze uitbrengt.

Wat kun je nog wel met jouw Huawei-telefoon op Android?
De voorgaande mededeling impliceert dat Google Play Store beschikbaar blijft en dat is inderdaad het geval. Ook bevestigde Google dat Google Play Protect, die de gebruikers moet beschermen tegen mallware beschikbaar blijft.

Wat kun je niet meer verwachten met een Huawei Smartphone?
Zoals gezegd zijn nieuwe versies van Android geen vanzelfsprekendheid meer. Dit geldt ook voor updates (inclusief de belangrijke veiligheidsupdates) van bestaande Android-versies. Nieuwe versies en updates komen alleen nog beschikbaar als deze door Google voor open source beschikbaar worden gesteld. Verder staakt Android alle hardware, software en technische overdracht die niet publiekelijk beschikbaar is. De updates kun je volgen op het Android Twitter-account.

Welke gevolgen dit heeft voor de huidige EMUI-skin is nog niet bekend. Wel zullen honderden miljoenen mensen de gevolgen merken. Gebruikers reageren dan ook niet blij. In een reactie op de post is veel kritiek te lezen omdat de actie van Google ook de niet-Amerikaanse Android-gebruikers treft. Ook geven gebruikers aan te twijfelen over de aankoop van nieuwe toestellen.

Overigens maakte Huawei in maart bekend dat zij een eigen Operating System zou ontwikkelen voor het geval de Amerikaanse overheid Android zou beperken. Regeren is vooruit zien zullen we maar zeggen. Huawei heeft nog niet gereageerd op het besluit van Android.

Update: inmiddels heeft Huawei wel gereageerd en een verklaring gemaild aan een aantal Amerikaanse websites. Wij citeren de verklaring zoals gegeven aan Techcrunch.com:

Huawei has made substantial contributions to the development and growth of Android around the world. As one of Android’s key global partners, we have worked closely with their open-source platform to develop an ecosystem that has benefitted both users and the industry,

Huawei will continue to provide security updates and after sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products covering those have been sold or still in stock globally. We will continue to build a safe and sustainable software ecosystem, in order to provide the best experience for all users globally.

De reactie van betreffende media komt er, kort gezegd, op neer dat Huawei zich niet uitlaat over toekomstige upgrades en dat daar nu net de schoen wringt. Ook concludeert men op basis van de laatste zin dat Huawei wellicht inderdaad een eigen OS uit zal brengen.

Bron: Telegraph

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *