Google gaat waarschuwen voor nep-download knoppen

Download Buttonz
De zoekgigant wil in het kader van ‘safe browsing initiative’ zorgen dat misleidende download-buttons verdwijnen van onder andere filesharing-sites.

Je kent het wel: je wil iets downloaden, maar wordt geconfronteerd met een pagina met twintig verschillende knoppen erop. Over het algemeen geldt: hoe groter/gekleurder/prominter geplaatst de knop is, hoe groter de kans dat hij leidt naar een virus of op zijn best een advertentie. Een millennial zal er na enig zoeken meestal wel uitkomen, maar er zijn ook genoeg mensen die er keer op keer intuinen.

Gelukkig is daar Google om illegaal downloaden (want dat zijn toch de sites waar je die knoppen het vaakst zult tegenkomen) te vergemakkelijken. In het kader van het ‘safe browsing initiative’, een campagne die al acht jaar loopt maar afgelopen november nieuw leven is ingeblazen, zullen de misleidende buttons worden aangepakt.

Google in zijn post:

“You may have encountered social engineering in a deceptive download button, or an image ad that falsely claims your system is out of date. Today, we’re expanding Safe Browsing protection to protect you from such deceptive embedded content, like social engineering ads,”

Om als ‘social engineering ad’ te worden aangemerkt, moet een link de gedaante aannemen van iets dat de gebruiker normaal gesproken zou vertrouwen – bijvoorbeeld een download-button.

Eén reactie

  1. Lijkt mij een goed initiatief voor de ouderen onder ons. Denk toch dat zij snel geneigd zijn deze buttons te geloven. Dan moet ik toegeven dat ik ook geregeld de verkeerde knop te pakken had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *