Google Play Store wordt overspoeld met nep-reviews


Bots overspoelen Google’s app-store.

Nadat The Next Web (TNW) bijna twee weken geleden een opvallend aantal 5-sterrenratings voor WhatsApp zag verschijnen, begon de website de Play Store eens goed in de gaten te houden. Terecht, want nu blijkt dat de app-winkel van Google praktisch overspoeld wordt met bots die 5 sterren in de rondte gooien.

Messenger
Door middel van het verzamelen van data blijkt dat een aantal apps in de afgelopen week een immense stijging hebben doorgemaakt wat betreft de positieve reviews. Vooral Gmail, Chrome, Messenger en WhatsApp maakten een stevige stijging door.

Vreemd genoeg gebruiken ontzettend veel ‘reviewers’ die 5 sterren geven het woord ‘game’ in de review. Zelfs als de app niet of nauwelijks als game beschouwd kan worden. Op het onderstaande screenshot zijn een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

Voorbeelden van reviews
Bron: TNW

Het viel de internetdetectives bijvoorbeeld op dat Messenger in 3 maanden tijd een stuk of 4000 recensies ontving waarin het woord ‘game’ zat. Na 26 maart steeg dat aantal ineens aanzienlijk. In 8 dagen tijd kreeg de app nog eens 3000 5-sterrenreviews met het woord ‘game’ erin. In diezelfde periode van een ruime week steeg ook het aantal positieve gebruikersrecensies van allerlei andere apps.

Bots
Nog erger is daarentegen, zo meldt TNW, dat het leger aan bots steeds slimmer aan het worden is. Zo leken de bots eerst immens populaire apps nóg aantrekkelijker te maken door de applicaties 5 sterren te geven, maar blijkt nu dat de fraude op een subtielere schaal wordt gepleegd. De bots wisselen namelijk overweldigend positieve reviews af met iets minder positieve reviews om speurneuzen op het verkeerde spoor te zetten.

Google heeft nog niet gereageerd op het feit dat er een grote hoeveelheid bots actief is die gebruikers een onrealistisch beeld van apps geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *