Gratis software kost Apple klauwen vol met geld

Alles gratis!
Gratis is leuk, toch? Iedereen was blij toen Apple aankondigde dat ze Mavericks gratis maakten. Iedereen? Nou… ergens diep in het kantorencomplex in Cupertino zal er vast wel een accountant even een verstoring in de Force hebben gevoeld.

Die gratis software, zo heeft Apple in hun toelichting op de kwartaalcijfers bekend gemaakt, zorgt er namelijk voor dat ze op de korte termijn 650 miljoen euro mislopen. Natuurlijk is dit maar een druppel op de gloeiende plaat voor de computerbouwer uit Cupertino, die hun verkoopcijfers door het dak ziet gaan.

Het gratis maken van de software is natuurlijk op de lange termijn een geweldige zet. Het zorgt er voor dat mensen enorm snel het nieuwe OS omarmen, wat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om simpeler en sneller apps te schrijven, want backwards compatibility is ineens geen issue meer. Ook trekt het mogelijk veel twijfelaars over de streep, en Apple verdient zijn geld toch wel met de hardware die ze verkopen.

Zo blijkt maar weer, uiteindelijk moet de kost ergens vandaan komen. Bij Apple doet de geraamde 650 miljoen euro misschien niet zo heel veel pijn, maar gratis software bestaat niet. Nu betaalt Apple er voor, zodat wij straks weer vrolijk ons geld aan het bedrijf geven bij de release van het nieuwste moet-ik-hebben-dingetje. Marketing is een vak apart.

8 reacties

  • @mevipp: Mijn HTC One X werkt, sinds ik hem vanaf de introductie datum heb, nog steeds als een zonnetje! En met een scherm dat in één geheel verkeerd, met welgeteld 2 krasjes! Trouwens nog nooit blue screen of problemen met de accu en dergelijke gehad, waar Apple wel last van heeft geloof ik?

   Okee, nu mag jij jouw mening onderbouwen, want een feit is het niet.

   • @mauriceromkens: ik zal mijn menin onderbouwen op dezelfde manier als jij. Mijn iPhone 4 werkt nog perfect, nooit problemen mee gehad qua batterij, Blue screen of wat dan ook. En in het geval dat er wel iets mis is (ik had er eerst een waarvan het scherm een beetje dof was) vervangt Apple het meteen en kostenloos. Mijn telefoon heb ik nu al zo’n 25 keer laten vallen en er is nog nooit iets gebroken. Als ik mijn iPhone 4 (3 jaar oud) wil verkopen kan ik er nog 200 euro voor krijgen. Dat is meer dan wat je voor de gemiddelde 3 jaar oude Android krijgt. Dit allemaal geldt btw ook voor mijn iPad en iMac. Het kost een beetje maar dan heb je ook wel kwaliteit!

 1. Kan microsoft nog wat van leren, tis gratis en 10 keer beter. En ja de hardware kost wat, maar blijft ook wat waard, daar hoor ik apple haters nooit over. Verkoop na 3 jaar je windhoosbakkie en je mag blij zijn als ze het gratis op komen halen, je apple spul is dan nog meer als de helft waard. Als je uitrekent wat je per jaar kwijt bent zul je zien dat apple goedkoper is.
  En niet onbelangrijk, je zit niet 10 dagen van je leven per jaar achter het scherm te wachten tot alle updates eindelijk eens zijn geinstaleerd , het werkt gewoon en blijf werken
  En zo is het met de telefoons ook, android is net windhoos, vandaag werkt het en morgen weer niet

  • @herbieferbie: Dat het 10 x beter is mag je wel eens onderbouwen.
   Leuk dat mensen die Apple dingen met een leeftijd van 2 jaar met ongeveer de nieuwprijs op marktplaats zetten, verkopen doen ze het niet. Dat ligt niet aan de waardevastheid,maar aan het gebrek aan hardware kennis van de gemiddelde gadget-gerichte Apple gebruiker.
   Ik heb mijn windhoos bakje na 4 jaar gebruik verkocht aan een vriend, een plastiek fantastiek HP, ding draait probleemloos met windows 7. Heb ook nog een upgrade uitgevoerd, handig als je een laptop open kan schroeven. Performance lag door betere CPU en SSD dikwijls hoger dan menig nieuwe laptop van 700 euro toendertijd, uiteraard loopt dat wat terug als je de GPU op zijn donder geeft. Is maar om even aan te geven hoe lang zo’n kreng houdbaar is, is nu al bijna 5 jaar in gebruik en geeft geen krimp!\
   Ik heb nog geen enkele dag van mijn leven op updates zitten wachten, die worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd als ik de pc afsluit, dat jij achter je scherm blijft zitten bij de installatie van updates als een vis is jouw eigen keuze!
   Android op mijn HTC One X werkt overigens iedere dag.

   Net zoals iedere Apple fanboy kun je allemaal maar wat schreeuwen zonder daadwerkelijk iets te zeggen wat waar is, allemaal onzin die door sheeple onderling aangedikt wordt. Het enige dat Apple te bieden heeft is een dijk van een marketingmechanisme, waar mensen die google.nl niet weten te gebruiken, met 8 benen tegelijk in tuinen.

   • @mauriceromkens: Jouw argumenten zijn ook niet goed onderbouwd hoor ik heb laatst in mn macbook een fusion drive geinstalleerd en de RAM en processorcapaciteit verdubbeld
    Schroeven eraan gaat maar is mss wat moeilijker dan andere pc omdat zo degelijk zijn opgebouwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *