Grote artiesten zijn mede-eigenaar van muziekdienst Tidal

Tidal-Herlancering
Afgelopen nacht onze tijd lanceerde Jay Z de muziekdienst Tidal opnieuw. Wat is er veranderd en nog belangrijker, is het voor jou de moeite waard om de overstap te maken?

Op de website van Tidal was een livestream te zien, waarin populaire artiesten zoals Madonna, Coldplay, Daft Punk, Jack White, Calvin Harris, Beyoncé en Arcade Fire een contract tekenden waarmee ze mede-eigenaar worden van Tidal. De belofte van Tidal: twee keer zoveel royalty betalen als andere muziekdiensten.

Zelfs Taylor Swift is van de partij, omdat Tidal artiesten wel genoeg zou compenseren. Eerder haalde ze haar muziek van Spotify af, omdat artiesten te weinig betaald krijgen terwijl hun muziek voor iedereen gratis beschikbaar is. Onderstaande trailer voor Tidal legt het idee erachter op een ietwat dramatische wijze uit:

[gv data=”cYYGdcLbFkw”][/gv]

Tidal Premium
Gisteren schreven we nog over de twee verschillende abonnementen, waar inmiddels een derde aan werd toegevoegd: Tidal Premium. Voor 9,99 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot de volledige database, waarbij de muziekbestanden van een hogere kwaliteit zijn dan andere streamingdiensten.

Daarnaast belooft Tidal ook exclusieve muziek te krijgen die nergens anders te vinden is. Dat demonstreren ze tijdens de lancering door exclusieve muziek van onder meer The White Stripes, Arcade Fire en Jay Z zelf. Ook muziekvideo’s en documentaires behoren tot dit aanbod.

Drie pijlers
Exclusieve muziek dus, een hogere geluidskwaliteit, en het idee dat jouw favoriete artiest meer verdient door jouw muziekkeuze, dat zijn de drie pijlers waarop Tidal zich wil onderscheiden van de rest. Maar heb je het over om 2x zoveel te betalen voor artiesten als Madonna en Calvin Harris?

De enige manier om deze hogere kwaliteit te krijgen was voorheen met een abonnement van 19,99 per maand. Tidal Premium komt met de lagere prijs in dezelfde prijsklasse als Spotify Premium te liggen. In tegenstelling tot Spotify is er echter geen gratis versie van Tidal. Een maand lang kun je gratis gebruik maken van Tidal. Dat doe je door je aan te melden via deze link.

3 reacties

  1. Wat ik me afvraag; zijn de contracten voor artiesten bij spottify, tidal, cs. in de regel exclusief, of kun je als artiest bij meerdere diensten een contract hebben? In dat laatste geval gaat het er dus op neerkomen dat de dienst die de meeste (top) artiesten exclusief aan zich weet te binden gaat winnen. In het andere geval moet je als gebruiker straks 3 of 4 abonnementen afsluiten om alles te kunnen horen :-/

  2. Net geluisterd naar hun ‘standaard’ kwaliteit dat voor $9,99 te kopen is en vergeleken met mijn eigen muziekbestanden… hun standaard is belabberd. dat is geen 320kbps MP3, óf het is geconverteerd naar dat formaat nadat het eerst sterk is gecomprimeerd.

    Dit is een grote marketing machine en zoals ik al eerder zei:
    “Leuke zet, maar het verschil tussen MP3 320kbps en Lossless audio is lang niet zo groot als het verschil tussen de ene master en de andere.

    Laat eerst de artiesten en audio-ingenieurs maar betere opnames en masters maken waar het DYNAMISCH BEREIK van de muziek groter is. De zogenaamde ‘remasters’ zijn vaak luidere en slechtere versies van de muziek. Het menselijk oor beschouwt luider als beter, maar daar heb ik geen luidere opnames voor nodig; daar is een volumeknop voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *