Het 8-bit nieuwsoverzicht van vrijdag [1 augustus, 2014]

Amerika
Welkom bij ons 8-bit nieuwsoverzicht, waar we iedere dag acht nieuwsbits uit de techwereld voor je verzamelen. Handig om in één overzicht snel te zien wat er speelt, want jouw tijd is immers het belangrijkst.

  • De Denen hebben een record verbroken wat internetsnelheid betreft. Onderzoekers kregen het voor elkaar om 43 Terabit in één seconde te verzenden over een glasvezelverbinding. Strenge regels stonden slechts één glasvezeldraad en laser toe om de data te versturen. Daarom bevatte de monsterdraad die voor dit record gebruikt werd zeven kernen om meer data tegelijk aan te kunnen. Deze nieuwe optische vezel wordt gemaakt door het Japanse telecombedrijf NTT.
  • Wehkamp is het beslist niet eens met het nieuwe verdienmodel van Beslist.nl. Daarom heeft de internetwinkel duizenden artikelen weggehaald van de vergelijkkingswebsite. Het nieuwe model zorgt ervoor dat webwinkels alleen hoeven te betalen als iemand ook daadwerkelijk iets koopt via Beslist.nl. Dit klinkt gunstig, maar hiervoor moet er wel een bepaalde conversiepixel geplaatst worden die inzicht geeft in het verkeer van de webwinkel en hoe de klanten zich gedragen. Ook als een ontevreden klant iets terugstuurt, geeft Beslist.nl geen geld terug aan de webwinkels. Dit zit Wehkamp niet goed, en haalt daarom één derde van het assortiment van Beslist.nl af.
  • De universiteit van Washington heeft nieuwe prototype gadgets ontwikkeld die geen batterij nodig hebben om te functioneren. Ze hebben geen energiebron nodig om informatie te verzenden via een wifi-signaal. Het is mogelijk om energie te putten uit radiogolven, maar niet genoeg om zelf een wifisignaal mee op te starten. Daarom gebruiken deze nieuwe prototypes bestaande golven, om ze vervolgens te vertalen naar hun eigen boodschap. Dit bespaart een hoop kracht, zodat ze prima kunnen bestaan zonder ingebouwde accu. Er zijn plannen om deze acculoze-wondertjes te koop aan te bieden, wat een potentiële doorbraak kan zijn voor smart homes.
  • Runtastic lanceert zijn eigen fitness wearable: de Orbit. Vooralsnog kenden we Runtastic vooral van fitness-apps voor zo’n beetje alle smartphones, maar daar gaat snel verandering in komen. Naast de Orbit wordt een nieuwe app gelanceerd, die helemaal geoptimaliseerd is voor de Orbit. De wearable van Runtastic houdt je slaapritme in de gaten, je fitnessactiviteiten en hoeveel calorieën je verbrandt. Ook kun je zelf doelen stellen en is er een ingebouwde alarmklok aanwezig. Naast het OLED-scherm is de Orbit dankzij de waterbestendigheid vooral handig voor de zwemsporters onder ons. De Orbit is vanaf nu te koop voor 119 dollar, wat omgerekend op zo’n 88 euro uitkomt.
  • De Office-app voor iPad is voorzien van een nieuwe update. Omdat de nieuwe Office-apps voor iOS nog niet zo lang bestaan, stapelden de klachten van ontbrekende functies zich al snel op, maar Microsoft lijkt stukje bij beetje deze klachtenstroom terug te dringen. Met de update krijgt Powerpoint bijvoorbeeld een speciale Presenter View, zodat je tijdens je presentatie notities kunt bekijken. Ook kun je nu gemakkelijk foto’s toevoegen door ze direct via je camerarol in de app te plaatsen. Wordbestanden kunnen vanaf nu geëxporteerd worden als PDF. Deze functie is ook beschikbaar voor de gebruikers die geen Office 365 lidmaatschap hebben, dus het loont altijd om deze apps even te updaten.
  • De Wikipedia app voor iOS is ook voorzien van een fraaie nieuwe update. Onlangs kreeg de Android variant al een nieuw jasje, iOS is nu aan de beurt. Dankzij de update is het mogelijk om artikelen vanuit de app te bewerken, terwijl je andere artikelen bekijkt. Ook het uiterlijk is aangepast, Wikipedia belooft bovendien dat de app sneller werkt en dat je gemakkelijker kunt navigeren tussen verschillende artikelen.
  • De Amerikaanse overheid heeft het voorzien op Europese mailtjes. Microsoft moet bepaalde mails uit Ierland overdragen, zo heeft de Amerikaanse rechtbank besloten. Microsoft maakte hiertegen eerst bezwaar, omdat dit tegen de regels zou zijn. Wat er in deze e-mails staat en om welke personen het gaat is (natuurlijk) niet bekend. Ook is niet onthuld of de mails worden verzameld op basis van verdenkingen. Volgens de rechtbank maakt het niet uit waar de mails vandaan komen. Zolang ze in het beheer zijn van Microsoft, moeten ze overgedragen kunnen worden als daarom gevraagd wordt. De kans is groot dat Microsoft in beroep gaat, omdat deze maatregel naar eigen zeggen de privacy wereldwijd verslechtert.
  • Het frontpanel van de tweede Oculus Rift devkit zal Galaxy Note 3-bezitters bekend voorkomen. Het volledige frontpanel van de Note 3 is namelijk gebruikt als scherm in deze nieuwe devkit. iFixit haalde de testversie uit elkaar, waaruit blijkt dat zelfs de controller voor het touchscreen intact is gebleven. Oculus kiest waarschijnlijk voor deze eenvoudige oplossing omdat het maar om een kleine oplage van 45.000 devkits gaat. Het zou te duur zijn om zelf een scherm te ontwikkelen, dus proppen ze gewoon een bestaand scherm in de VR-bril. Aan creativiteit ontbreekt het in ieder geval niet daar bij Oculus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *