Hoe groot is het imagoprobleem van Xbox?

xbox-playstation-switch-vergelijking
Er is maar één console die groeit in marktaandeel. Welke zou dat zijn?

PlayStation en Xbox komen allebei in 2020 met nieuwe consoles en de concurrentiestrijd om de gunst van de gamer wordt langzaam opgevoerd. Nu we aan het begin staan van een battle die epischer is dan de finale van menig game is het een goed moment om eens te kijken hoe de kaarten verdeeld zijn. Welke console heeft het meeste marktaandeel? De PlayStation 4, Xbox One of Nintendo Switch? Het antwoord zal je wellicht verbazen als je onderstaande grafiek bekijkt.

Marktaandeel-xbox-playstation-switch

Inderdaad, Nintendo, dat eerder dit jaar de Nintendo Switch Lite uitbracht, is de enige console die op dit moment razendsnel marktaandeel verovert. Dit lijkt vooral ten koste te gaan van de Xbox One. Als we echter kijken naar de historische verkopen en die met elkaar vergelijken zien we een nog veel schokkender beeld. Vanaf 2017 zien we dat Xbox en PlayStation beide marktaandeel blijven verliezen aan Nintendo Switch. Toch lijkt PlayStation het tij te kunnen keren en de verliezen te kunnen beperken, terwijl het verlies voor Xbox alleen maar verder oploopt.

xbox-playstation-switch-historische-verkopen

Wanneer we de cijfers een laatste keer uitbreiden en de gehele levensduur van de consoles in ogenschouw nemen zien we dat de Xbox qua consoles vooral lijkt te teren op haar verleden.

xbox-playstation-switch-alle-verkopen

Het lijkt er dan ook op dat vooral de Xbox er erg hard aan zal moeten werken om haar marktaandeel te heroveren. Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd is het interview van Xbox-baas Phil Spencer ook makkelijk in context te plaatsen. De beslissing om door te gaan met de ontwikkeling van Xbox (b)lijkt op basis van deze cijfers in ieder geval niet zo’n formaliteit als je wellicht had gedacht.

Bron: VGChartz

Nog geen reacties

  1. Cijfers zeggen niet altijd alles.
    Wat men niet moet vergeten is dat de Switch er in veruit de meeste gevallen een ‘Side’ console is ..
    Dus men heeft al een PC/Xbox/PS4 en men koopt de Nintendo Switch erbij vanwege het niche en de exclusives.
    Er zijn maar weinig mensen te vinden met alleen een switch (op het geheel gezien).
    Je ziet dus dat ze reeds al hun console gekocht hadden en dat niet meer de jaren erop weer doen en de Switch kwam veel later uit en die kochten ze er dan bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *