Hoe lang kan Nederland een downloadverbod nog afhouden?

Die zit op slot
De Nederlandse wet bepaalt dat we op internet alles waar we -zonder iets te hacken- bij kunnen, in beginsel mogen downloaden. Dus ook auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals muziek, boeken, films, etc. uit illegale bron. Zolang we het zelf maar niet verspreiden door het te uploaden of beschikbaar te stellen aan anderen, want dan ben je wel in overtreding.

Natuurlijk mag je ook niet alles wat je zou kunnen downloaden in bezit hebben, denk aan kinderporno, maar dat ter zijde.

De advocaat-generaal van het Europese Hof is niet gelukkig met deze houding van Nederland en meent dat dit downloaden en massaal verspreiden van beschermde content in de hand werkt. Het feit dat wij een thuiskopieheffing kennen (meerprijs bij aanschaf van geheugendragers) is volgens de advocaat onvoldoende. De opbrengsten hieruit zijn niet toereikend om de belanghebbenden te compenseren.

Downloadverbod

De advocaat-generaal adviseert om het downloaden te verbieden. In veel gevallen wordt een dergelijk advies door het Europse hof overgenomen. Wanneer dat gebeurt moet er in Nederland dus een downloadverbod gaan gelden. Politiek Den Haag is echter van mening dat het verbieden van downloaden uit illegale bron negatieve gevolgen voor de privacy heeft. Eerdere voorstellen voor een verbod hebben het steeds niet gehaald, maar hoe lang we dit nog kunnen volhouden is de vraag. De uitspraak van het Europees Hof volgt over enkele maanden. Waarschijnlijk wanneer men zelf klaar is met downloaden.

Nog geen reacties

    • @azenomei: En opeens zien de providers hun “snel” internet abbotjes afgemeld worden. Ik heb in ieder geval geen 120mbit meer nodig als er een verbod komt en ik ga zeur/afpers briefjes krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *