‘Hoge prijs iPhone 8 is schuld van Samsung’

iPhone 8
Die flinke prijs komt niet uit de lucht vallen.

Volgende week is de aankondiging van de iPhone 8. Men verwacht een vanafprijs van maar liefst 999 dollar. De duurste variant gaat mogelijk om en nabij de 1.200 dollar kosten. Een flink prijskaartje. Die prijs is natuurlijk ergens op gebaseerd. Analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities geeft een antwoord op de mogelijke herkomst van die verkoopprijs.

Volgens de analist zijn duurdere onderdelen en materialen de oorzaak van deze hogere prijs. Diverse onderdelen worden door Samsung geleverd en het techbedrijf zou een hogere prijs hebben gevraagd voor deze componenten. Uiteindelijk is de consument de sjaak, want die hogere kostprijs zal volgens de analist worden doorgevoerd naar de adviesprijs van de nieuwe iPhone.

De OLED-schermen van Samsung zijn de grootste reden voor de mogelijke prijsverhoging. Zo kost een LCD-paneel tussen de 120 á 130 dollar per stuk. Een goedkoper LCD-paneel kost slechts 45 á 55 dollar per stuk. In een uitgebracht rapport, gericht aan investeerders en opgepikt door Appleinsider, zegt Kuo dat het verstandig is voor Apple om te kijken naar meerdere OLED-leveranciers. Nu zijn ze afhankelijk van Samsung en dus kan er weinig aan die prijs worden gedaan.

Of de iPhone 8 met zijn verkoopprijs ‘krankzinnig duur’ is laat in het midden. De onlangs aangekondigde Samsung Galaxy Note 8 is er ook vanaf 999 euro. High-end smartphones met puike features en prestaties komen anno 2017 nu eenmaal met een flinkere prijs.

Nog geen reacties

 1. Is het niet aan Apple om voor een geweldige “Consumer experience” te zorgen?
  Dus helaas pindakaas, “iets” minder winst met dit model, maar de (Zeer trouwe) klanten tevreden houden?

  • @lolindir: nah…. wanneer je dan ook de extra kosten voor de infra rood of laser en 3d camera mee gaat tellen en de hogere default opslag cap. Dat valt de hogere prijs “nog mee”. Blijft veel natuurlijk.

   Maar ik ga er toch voor 🙂 … minus inruil en waneer ik er 2 jaar mee doe is het prima te doen ( €0,89 per dag )

   • @dgh74: als je weet dat zo’n telefoon 200 tot 300 dollar kost om te maken… ik zou me afgezet voelen.

    Ik koop zelf al jaren een goede (hoger middensegment) ‘China brand’ telefoon, voor ca. 300 dollar – na een jaar schuif ik hem door naar een van m’n twee kinderen, m’n vrouw of m’n schoonvader, koop ik lekker weer een nieuwe. Dát, in combinatie met sim-only, maakt dat ik onder de streep stukken voordeliger uit ben.

    • @RRRobert: enig idee wat een brood / melk biertje en vles bronwater kost om te maken ? Een auto of een spijkerbroek ?? Voel je je dan afgezet ?

     Natuurlijk zijn er veel goedkopere oplossingen dat snap ik. Maar voor een euro per dag over 2 jaar hoef ik ( en eigenlijk niemand ) moeilijk te doen.

     En wil je het niet uitgeven .. simpel … dan kies je een goedkopere oplossing

 2. Eigenlijk toch wel slim van Samsung hè? Koopt een klant een Galaxy-toestel, prima, dikke winst voor Samsung. Kiest de consument voor iPhone, even goede vrienden want dan is er weer een OLED-schermpje verkocht.

  • @Edge: jup zeker slim … en apple nog wat meer rekenen natuurlijk want samsung wil er winst op maken … vervolgens berekend apple dit door ( zoals ieder gezond bedrijf ) en kan je als samsung roepen ” apple is duur wij doen het goedkoper”

   … ondertussen verdienen ze aan de S8 met oled tegen kostprijs …. en aan apple met extra winstmarge … en lachen maar 🙂

   En de consument maar roepen “apple moet winst verlagen ” terwijl niemand roept ” samsung moet minder aan oled verdienen ”

   Mooie wereld

  • @falcon: hoge marges ???

   Wanneer je het linkje zou lezen een een simpele berekening maar valt dat nogal mee. Die 11 miljard netto winst omvat namelijk alles ( ook mac / ipads / apple tv / itunes /diensten etc etc )

   Stel de netto winst uit IPHONES is 8 miljard…. 51 miljoen iphones verkocht …. dan is de netto winst “SLECHTS” 160 dollar per iphone !

   Wanneer je dat omrekend naar een winstmarge is het gewoon netjes … sterker nog het is vrij laag in de IT branche.

   Veel mensen hier… staren zich blind op productie kosten. Die zijn laag maar er komt nog een bekkie meer bij kwa kosten ( huren / salaris / transport / garantie / ontwikkeling etc etc etc

   Zeggen dat een iphone 200 euro kost om te maken en dan 3 tot keer over de kop gaat met netto winst is ongeloofelijk kortzichtig en gewoonweg dommig.

  • @ffw88: jup …. net zoals tim cook zijn a11 chips niet zelf in een waffer stopt … maar wel ontworpen ontwikkeld door apple … gemaakt door een derde partij volgens de specificaties die apple eist

 3. Paar dingen
  1. hilarisch dat apple bij hun grootste concurrent aan het infuus ligt. Wat een stunt voor Samsung
  2. apple is vrij om minder winst op hun smarthones te pakken. Denk eens aan je fans en pak een keer minder woekerwinst.
  3. elke prijs boven de eur 600 voor een iphone is belachelijk. Als je kijkt wat een Note meer biedt aan techiek, functies en features is het te verkopen dat de Note euro 900+ kost en de iphones niet meer dan 600-700 euro.

 4. Absurde prijzen, ook samsung tegenwoordig!
  Ik sinds vorige week een Huawei p10, is de topper momenteel van dit merk.
  Geweldig toestel!! doet het niets minder maar honderden euro’s goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *