How to: Ruimte crëeren op je Android telefoon

Zit je geheugen weer te vol?
Want aan een volle telefoon heb je niks!

Het gebeurt ons vaker dan ons lief is. Als je je telefoon al een langere tijd gebruikt, komt opeens de waarschuwing dat je telefoongeheugen vol zit. Wat kun je dan allemaal doen?

1. Verwijder onnodige data
Dit klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen doen dit niet. Blader eens door je galerij en verwijder de foto’s die je niet meer nodig hebt. Hiermee kun je al een hoop ruimte besparen. Kijk in je map met downloads en je realiseert je hoeveel gegevens je eigenlijk kan weggooien.

2. Zet je foto’s op je computer
Toen ik net een smartphone had, zette ik elke zoveel maanden al mijn foto’s op mijn computer. Dit scheelt veel ruimte en je kunt weer beginnen met een schone lei.

Als je dit teveel werk vindt, kun je ook Google foto’s downloaden. Deze app maakt automatisch een back-up van je foto’s op de cloud. Er is zelfs een instelling waarbij de app kijkt welke foto’s al in de cloud staan en vervolgens automatisch van je toestel kan verwijderen. Zo heb je ook nooit last van dubbele foto’s in de cloud.

3. Verwijder je cache gegevens
Cache is een opslagplaats waarin veelgebruikte data tijdelijk wordt opgeslagen om er zo sneller toegang tot mogelijk te maken. Hoe verwijder je deze gegevens precies? Ga naar instellingen en zoek naar opslag. Druk op apparaatgeheugen en je krijgt een lijst te zien met hoeveel ruimte je totaal hebt en hoeveel er nog beschikbaar is. Helemaal onderaan vindt je cache gegevens. Druk daarop en druk op wissen. Het duurt even voordat ze gewist zijn.

4. Zet automatisch downloaden uit
Je hebt vast wel eens in een WhatsApp groep gezeten waarin alleen maar foto’s werden verstuurd. Helemaal niet handig dus waarom zet je het automatisch downloaden van je media niet gewoon uit? Ga naar WhatsApp en ga via het menu naar instellingen. Druk op dataverbruik. Daar zie je een aantal instellingen waaronder media autom. downloaden. Bij elke instelling moet geen media staan.

Je kunt ook automatisch updaten uitzetten. Dit doe je in de Playstore door links te drukken op het menu en dan naar beneden te scrollen tot je instellingen ziet. Je ziet meteen apps automatisch updaten staan. Druk erop en kies ervoor om apps niet automatisch te updaten.

5. Koop een microSD kaart
Ik ben zelf een groot voorstander van een microSD kaart. Je hebt meteen een back-up als je telefoon crasht en het kan zoveel apparaatgeheugen schelen. Koop er eentje met genoeg geheugen. Ik stel minimaal 32 GB voor (maar minder mag ook!) en verplaats onder andere de foto’s van je fotocamera daar naartoe, net zoals je muziek.

6. Verplaats je apps naar je microSD kaart
Een ander fijn voordeel van je microSD kaart is dat je er ook apps op kan zetten. Hoe zet je apps dan op je microSD kaart? Ga naar instellingen en scroll naar beneden tot je applicaties vindt. Druk daarop en ga naar applicatiebeheer. Wacht even tot de lijst geladen is. Dit kan soms even duren. Druk op een app en druk daarna op opslag. Als het goed is zie je een grote knop met wijzigen. Druk daarop en kies voor je microSD kaart. Je telefoon zal je app dan naar je geheugenkaart verplaatsen. Dit kan soms ook even duren.

7. Gebruik een schoonmaakapp
Dit klinkt misschien vreemd, maar er zijn genoeg apps te vinden op Google Play die onnodige gegevens voor je opruimen. Download een schoonmaak app en je zult het verschil zien.

Samsung gebruikers kunnen de Smart Manager widget gebruiken. Met deze widget op je startscherm kun je altijd checken hoe vol je apparaatgeheugen en RAM geheugen zijn. Met een handige knop kun je je RAM geheugen schoonmaken. Tegelijkertijd worden ook nog eens de tijdelijke bestanden verwijderd. Het widget kun je installeren door op je startscherm te drukken en te kiezen voor widgets. Dan swypen tot je de Smart Manager zit van 4 x 1. Sleep hem naar je startscherm en je bent klaar.

Niet in het bezit van een Android telefoon? We hebben ook nog een lijstje voor de iPhone. En deze USB-stick is ook heel handig voor een iPhone.

Nog geen reacties

  1. Punt 2: installeer Google foto’s. Automatische back-up van je foto’s. Er zit een instelling waarbij de app kijkt welke foto’s al in de cloud staan en vervolgens automatisch van je toestel kan verwijderen. Scheelt je een hoop geklooi met je pc aangezien je niet alleen maar de camera foto’s wil back-uppen (WhatsApp foto’s/filmpjes etc.)

  2. Punt 1: kijk eens in je map “downloads”, sorteer de bestanden op grootte en schrik niet.

    Punt 1: voor de Popcorn Timers: niet alle films worden daadwerkelijk verwijderd zodra je daar op klikt. Ga naar de app “mijn bestanden” (bij Samsung) en zoek je popcorn time map: Android/data/dp.ws.popcorntime/files/downloads *

    Verwijder vervolgens de mappen met films die weg kunnen handmatig.

    * kijk bij je instellingen van PCT of dit gelijk is.

  3. niet enkel bij de playstore, als je een samsung hebt moet je ook even de galaxy store bekijken

    zelf heb ik ook de app SD Maid, die haalt echt heel veel weg, als je een app verwijderd blijft er altijd troep of lege mappen achter, haal SD Maid allemaal weg.

    Ik lees hier over apps verplaatsen naar SD kaart…maar dit gaat met de meeste apps niet.

    Ook nog het ding van die Google Foto’s…allemaal goed en wel maar daar heb je in het buitenland weinig aan, kan je aardig wat kosten buiten de EU om even een foto of filmpje van je kat of kind te laten zien op die manier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *