How to: Zo bestuur je een PC vanaf je Android smartphone

Nooiit meer uit je luie stoel hoeven opstaan
Voor het luie gemak of omdat je dat ene document thuis bent vergeten, met deze paar stappen bestuur je je volledige PC met een simpele smartphone.

Technologie kan voor medische, educatieve, militaire en recreatieve doeleinden gebruikt worden, maar stiekem is tech alleen maar goed voor één ding: iets moeilijks of ingewikkelds gemakkelijk maken. Kortom, luiheid mogelijk maken. Soms is dat extra stukje gemak ontzettend veel waard en daarom vind je hier een aantal manieren om je PC vanaf je Android-smartphone te besturen.

Spiegelen
De eerste stap in het ‘besturen’ van je PC via de smartphone is simpel. Als je bijvoorbeeld je desktop in een andere kamer hebt staan, maar je wilt lekker in de achtertuin iets lezen (of je bent simpelweg te lui om op te staan), dan is spiegelen een geweldige optie.

Door middel van apps zoals Splashtop (er zijn er veel meer) kun je alles wat er op je desktop te zien is naar je smartphone streamen. Je downloadt de desktopapp hier en via de Play Store installeer je de app op je smartphone. Daarna connect je de twee apparaten en voilà!

Een klein probleem is daarentegen wel dat als je bijvoorbeeld een film aan het streamen bent via je desktop, je eventueel naar je PC moet lopen om de film te pauzeren. Apps zoals Unified Remote geven je een op afstand bruikbare pauzeer-knop.

Gamen
De volgende stap vereist wat betere software, omdat spiegel-apps vaak te veel vertraging hebben. Gamen met dergelijke apps is vaak niet responsief genoeg om een goede gebruikerservaring te waarborgen. Kortom, games streamen en kunnen spelen op je smartphone is ietsje moeilijker. Of toch niet?

Installeer bijvoorbeeld een tool zoals RemotR (er zijn genoeg alternatieven) om vlekkeloos en gratis te kunnen gamen op een afstand. De desktop-app kun je via de website downloaden en in de Google Play Store vind je de app voor je smartphone. Met de app ‘stream’ je games via Steam naar je smartphone. Overigens hoef je een PC-game niet op Steam te hebben gekocht, omdat je vrijwel alle games handmatig aan je Steam-library kunt toevoegen.

De app geeft je zelfs ‘on screen’ controllers, maar je kunt ook een externe controller op je smartphone aansluiten. Handig, maar we moeten nog steeds naar boven om onze computer op te starten. Dat kan beter!

Op afstand inschakelen
De laatste stap voor volledige controle is ook gelijk de moeilijkste in deze guide, want afhankelijk van vanaf waar je je PC wilt inschakelen, zijn er wat geavanceerde stappen nodig. Inschakelen op afstand, ook wel Wake-on-LAN genoemd, werkt als volgt.

Allereerst moet je PC met het thuisnetwerk zijn verbonden door middel van een ethernetkabel (LAN). De meeste moderne PC’s kunnen vervolgens vanuit de BIOS aangepast worden waardoor ze Wake-on-LAN toestaan. In de BIOS vind je die specifieke feature waarschijnlijk onder je netwerk- of geavanceerde instellingen. Check voor je eigen moederbord waar (en of) deze functie voor jou wordt ondersteund.

Verder moet je in Windows de functie activeren. Via Apparaatbeheer > Netwerkadapters en dan rechter muisklik op je netwerkadapter. Onder geavanceerde instellingen kun je Wake-on-LAN inschakelen. Nu hoef je slechts een Wake-on-LAN-app te installeren op je smartphone en voilà, je kunt je computer vanaf je thuisnetwerk inschakelen. Je desktop moet hiervoor overigens wel altijd in ‘low power mode’ of slaapstand staan.

De allerlaatste stap is zelfs voor mij een beetje te ingewikkeld, dus om je PC vanaf een grote afstand (buiten je thuisnetwerk, bijvoorbeeld d.m.v. een 4G-verbinding) in te schakelen, zul je wat moeten opzoeken over je router.

In het kort verandert je router het I.P.-adres van alle verbonden apparaten regelmatig. Je blijft altijd één algemeen I.P.-adres houden (Google simpelweg: ‘whats my I.P. adress’ voor jouw virtuele adres) maar het adres van je verbonden apparaten – waaronder dus je betreffende desktop – verandert regelmatig. Hierdoor kan je router het ‘wakker worden’-pakketje niet bij je PC bezorgen. Zoek via Google naar ‘how to make pc ip static’ om je PC een statisch I.P.-adres te geven en zo van een afstand altijd ingeschakeld te kunnen worden.

Alle bovenstaande stappen gecombineerd zorgen ervoor dat je in je lokale McDonalds gewoon lekker GTA kunt spelen (als de internetsnelheid dat zou toelaten). Als je op het werk bent en je bent een belangrijk document vergeten, dan knal je je PC van een afstand aan, opent Word en upload je het bestand even naar een Cloud. Boom, zo bestuur je je PC van een afstand met je Android smartphone.

3 reacties

 1. Statisch ip is best simpel! na 1x vergeet je het ook nooit meer:
  Netwerkinstellingen – Adapters – Adapter properties – Ipv4 settings
  Daar kun je allereerst onderin een ander dns zoals die van google invullen als je dit wilt.
  Of samen met de bovenstaande ip gegevens uit een CMD halen:
  CMD (hoeft geen admin) – type: “Ipconfig” en neem huidige gegevens over.
  Of “ipconfig/all” wat een stuk drukker is, maar geeft meer info, mocht dit nodig zijn.

  that’s it! (ik zelf vink het valideer knopje altijd aan, maar in de praktijk merk ik geen verschil.)

  Port forwarden werkt overigens hetzelfde, na deze stappen heb je een statisch ip adres. en kun je in je router zaken specifiek op dit ipadres configureren. zoals poorten openen etc.

  Nogmaals, het lijkt overweldigend, maar het is allemaal echt ontzettend simpel na je eerste keer.
  handig om in de zak te hebben ook.

 2. Trouwens…

  TEAMVIEWER! <3
  Gratis login, werkt met android en windows EN op afstand! geen gekke configuratie nodig!
  (Wel handig: op elke pc die je wilt besturen kun je via instellingen een vaste login en password aanmaken, op die manier heb je geen toestemming van de andere kant nodig!)
  Al je apparaten staan middels de gratis login handig in een lijstje, en Teamviewer neemt nouwelijks iets van je systeem in beslag, en kan dus altijd aan staan en met windows opstarten!
  In hetzelfde lijstje zie je ook snel of je apparaten online zijn.
  Op die manier heb ik via m'n laptop 24/7 toegang tot m'n desktop, waar ik maar ben.
  Mooie tijd wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *