Huawei Mate 20 Pro’s face unlock blijkt een gatenkaas

Pijnlijk!
Huawei heeft nog een kleine twee weken om dit probleem te verhelpen.

Een wachtwoord als beveiliging is ondertussen een nagenoeg achterhaalde techniek omdat iedereen het kan afkijken, doorvertellen en tegen je kan gebruiken… om wat voor reden dan ook. Biometrische beveiliging zou dat probleem moeten vermeiden maar Huawei’s variant van gezichtsherkenning is daarentegen lang niet waterdicht.

Hoewel de aanloop naar Huawei’s vlaggenschip behoorlijk succesvol was, kunnen recente nieuwtjes niet goed zijn voor de sales van het aankomende toestel. Ja, de specs zijn uitzonderlijk stevig, maar tegelijkertijd gebruikt het bedrijf sjoemelsoftware voor benchmarks en blijkt het ontgrendelen van de smartphone met je gezicht niet zo goed te werken.

Jazeker, face unlock staat nog in de relatieve kinderschoenen en het was dan ook geen grote verrassing toen de iPhone X tweelingen niet uit elkaar wist te houden terwijl de Galaxy S8 niet eens het verschil tussen een 2D plaatje en een echt persoon kon zien.

Maar dit is de Mate 20 Pro van €999 euro, met infrarood-sensors en een uitzonderlijk scherpe selfie-camera. Alles wat nodig was om de software te ‘kraken’ waren twee stevige, bebaarde, blonde mannen die een soort van op elkaar lijken. Maar de heren leggen in het onderstaande filmpje uit dat ze helemaal niet uit waren op het ontmaskeren van de technologie. Ze gaven de smartphone rond en het toestel bleek te ontgrendelen bij beide heren.

Sterker nog, de twee hebben ieder hun gezicht ingescand en getest of de andere dan het toestel zou kunnen ontgrendelen. In eerste instantie moesten ze dan een beetje creatief omgaan met de hoek waarin ze zichzelf aan de camera toonden, maar later ging dat zonder problemen.

[gv data=”vvzt34S36UI”][/gv]

Om het verhaal in perspectief te brengen, waarschuwt Huawei (als disclaimer) natuurlijk zelf dat de technologie niet waterdicht is en dat mensen (of objecten (!)) die op je lijken gebruikt kunnen worden om je smartphone te ontgrendelen. Ja, leuk, maar dit is een van de paar redenen waarom de Pro-variant beter is dan de gewone Mate 20.

Overigens is dit een pre-release-variant van de smartphone en heeft Huawei nog de tijd (tot 2 november) om de software op orde te krijgen. Het Chinese bedrijf geeft zelf aan nog nooit tegen het probleem aan te zijn gelopen; zelfs bij het testen van de software op tweelingen wist de gezichtsherkenning net zo goed als de vingerafdrukscanner te werken. Men zegt wel eens dat Chinezen allemaal op elkaar lijken, maar misschien zijn het juist de Duitsers die er allemaal hetzelfde uitzien…

Via: AndroidPIT

Eén reactie

  1. Owkee dus naast sjoemelsoftware … afluister chips en google die je privacy te grabbel gooit … nu als bonus brakke “face id “

    En zoooooveeeelll goedkoper dan die apple rommel

    Tjeez wat een wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *