Huawei: ons OS is sneller dan Android en lijkt op Apple

Huawei: ons OS is sneller dan Android en lijkt op Apple
Huawei ziet Apple als een rolmodel in het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem.

Het Chinese techbedrijf was op de achtergrond altijd wel bezig met het ontwikkelen van een eigen OS, maar de spanningen tussen China en de Verenigde Staten hebben deze ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. Hoewel Android en iOS in de huidige markt worden gezien als dé twee OS’en voor op een smartphone, moet met name Android oppassen voor Huawei.

Tegenover CNBC praat Huawei-oprichter Ren Zhengfei over zijn bedrijf en de ontwikkelingen van het eigen OS. Zo laat Zhengfei weten Apple te zien als een rolmodel. Het Amerikaanse techbedrijf claimt bijvoorbeeld geen data uit te wisselen met de Amerikaanse overheid. Zhengfei wil hetzelfde met zijn OS en geeft aan dat de Chinese overheid niet kan meekijken over de schouder van Huawei. Dit laatste is een kwestie van vertrouwen voor de eindgebruiker, je kunt het immers niet controleren of dit echt zo is.

In een ander interview met een Frans magazine geeft Zhengfei aan dat het besturingssysteem die in eigen huis wordt ontwikkeld ongeveer 60 procent sneller gaat zijn dan Android. Verder geeft de oprichter aan dat het OS naadloos werkt tussen smartphones en andere apparaten. Het gaat een universeel OS worden.

Android kan er straks een moeilijke concurrent bij krijgen. Het zal in de eerste jaren nog niet storm lopen, want men is immers zo gewend aan Android. Daar kan op termijn verandering in komen als Huawei echt gaat leveren wat het bedrijf voor ogen heeft.

2 reacties

 1. Alles valt of staat met de beschikbaarheid van apps en hoe gemakkelijk het is voor ontwikkelaars om hun app geschikt te maken voor een nieuw OS.
  Zelfs met het geld van Microsoft en de bonussen die zij uitdeelde aan ontwikkelaars is het niet gelukt.
  Als Huawei OS standaard (of zeer licht aangepaste) Android/iOS apps kan draaien, kunnen ze snel een appstore vullen.
  Voor een ontwikkelaar zal het altijd een afweging zijn qua investering in geschikt maken van je app vs mogelijk aantal downloads (en daarmee gerelateerde inkomsten).

  • @av_diver: Gaat niks worden in het westen.
   Mensen voelen er weinig voor om een OS te adopteren dat de schijn van spionage draagt en zeker in het begin nauwelijks bruikbare apps heeft.
   Mind you, bruikbare apps voor de westerse markt want in Azië zie je hele andere behoeften qua Social media, zoekmachines, en chats apps.
   Waarom zouden mensen in hemelsnaam die stappen nemen terwijl er een miljoen andere Android phones te krijgen zijn.

   Voor hun eigen markt kan Hongmeng wel een zegen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *