Hubble viert 25-jarig bestaan met prachtige 3D-animatie

Hubble-Ruimtefoto
De Hubble ruimtetelescoop van NASA is jarig, en dus worden we getrakteerd op een adembenemende 3D-animatie van een van de mooiste foto’s die de telescoop ooit maakte.

Precies 25 jaar geleden werd de Hubble ruimtetelescoop gelanceerd, een destijds revolutionair middel om haarscherpe foto’s van het universum te maken. Voor de Hubble moesten dergelijke foto’s nog vanaf de aarde worden gemaakt, en gooiden onder meer wolken en het daglicht regelmatig roet in het eten.

Tijdmachine
De Hubble heeft ook onze kennis vergroot over het ontstaan van het universum. De foto’s waren tijdmachines voor wetenschappers, die op de afbeeldingen konden zien hoe een sterrenstelsel er miljarden jaren geleden uitzag. Dit komt door het feit dat het licht uit deze gebieden er enorm lang over doet om bij ons terecht te komen.

Astronaut John Grunfeld noemt de Hubble dan ook het middel dat onze visie op het universum totaal veranderd heeft, door ons de veelzijdigheid en schoonheid ervan te laten zien.

Westerlund 2
In de video maken we een reis door de sterrenwolk Westerlund 2, die zo’n 200.000 lichtjaren van ons verwijderd is. Met meer dan drieduizend sterren in de wolk is er in ieder geval genoeg om te bekijken.

[gv data=”H5MwOCgzQ6M”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *