Huisvrouwen massaal gepwnd door ‘secret sister’

Secret Sister
EĆ©n cadeautje versturen en in ruil daarvoor 36 cadeautjes ontvangen van je secret sisters! Leuk voor de feestdagen šŸ™‚ Maar ook: een illegaal piramidespel waar je erg verdrietig van wordt šŸ™

Secret Sister was de afgelopen tijd een enorme hit op (vooral Amerikaanse) Facebook-pagina’s. Het idee is simpel: je koopt een cadeautje voor een onbekende chick en in ruil krijg je tot wel 36 cadeautjes terug van je secret sisters, via het wonder dat ‘piramidespel’ heet – maar dat staat er obviously niet bij.

De tekst die op de walls opduikt luidt meestal als volgt:

Hi ladies! Are you interested in a holiday gift exchange? I donā€™t care where you live, you are welcome to join! I need 6 or more ladies of any age to participate in a Secret Sister gift exchange. You only have to purchase ONE gift valued at $10 or more and send it to ONE secret sister and you will receive 36 gifts in return!!! Let me know if you are interested and I will send the information! Please donā€™t ask to participate if you are not willing to spend the $10 as it would not be fair to the other participant.

En natuurlijk gaven vrouwen zich massaal op voor de Facebook-fraude – waarmee ik niet wil suggereren dat zij niet over analytische vaardigheden beschikken. Naarmate het spel populairder werd, posten steeds meer vrouwen foto’s van de ontvangen kadootjes.

Maar myth-debunksite Snopes heeft de lol nu verpest, door er op te wijzen dat Secret Sisters de zoveelste incarnatie is van een decennia-oude scam die zich vroeger gewoon via de ouderwetse post verspreidde. Paul Krenn, een vertegenwoordiger van USPIS (U.S. Postal Inspection Service) zegt dan ook:

ā€œAs the gifts start to flow, early entrants may benefit. However, for everyone to receive what theyā€™ve been promised, each layer of the pyramid must attract new recruits. Itā€™s mathematically impossible to sustain.ā€

Hij heeft ook even uitgerekend hoe ver dat gaat: tegen de tijd dat de 11e ronde is bereikt zou iedere Amerikaan mee moeten doen aan de oplichtingspraktijk het spel, willen de beloofde cadeautjes echt aankomen. Krenn wrijft het er graag nog even wat verder in:

ā€œThe odds are likely greater that Santa Claus, himself, would fly his sleigh into the middle of Times Square to personally distribute the gifts.ā€

Hij voegt er aan toe dat piramidespellen -ookal komen ze dan in de vorm van ogenschijnlijk onschuldige kado-rondstuur-initiatieven- hartstikke illegaal zijn en dat de organisatoren wanneer ze gepakt worden zeer waarschijnlijk de bak indraaien. De moraal van het verhaal: koop alleen kadootjes voor mensen waar je ook echt om geeft. Maar vooral verwacht er niets voor terug.

Nog geen reacties

  1. Het blijft toch kostelijk dat mensen nu nog steeds in deze shit trappen. ik kan mij herinneren dat ik klasgenoten had die in 1990 ook meededen aan een dergelijk piramidespel. Dat is toch echt 25 jaar geleden! Regelmatig duikt er weer een versie op en nu weer, bizar.

    • @pomoek: Inderdaad, begin jaren ’90 kreeg ik als zesjarige ook van die brieven die vroegen of ik een ansichtkaart naar iemand wilde sturen, waarna ik er 500 terug zou krijgen. Ik dacht wat moet ik daarmee, dus ik ben er nooit aan begonnen. Heerlijk, hoe nuchter kinderen kunnen zijn.

  2. Het blijft toch kostelijk dat mensen nu nog steeds in deze shit trappen. ik kan mij herinneren dat ik klasgenoten had die in 1990 ook meededen aan een dergelijk piramidespel. Dat is toch echt 25 jaar geleden! Regelmatig duikt er weer een versie op en nu weer, bizar.

    • @pomoek: Inderdaad, begin jaren ’90 kreeg ik als zesjarige ook van die brieven die vroegen of ik een ansichtkaart naar iemand wilde sturen, waarna ik er 500 terug zou krijgen. Ik dacht wat moet ik daarmee, dus ik ben er nooit aan begonnen. Heerlijk, hoe nuchter kinderen kunnen zijn.

  3. Ja is ook al een keer gedaan door een hoogstaand persoon (die mensen blijkbaar vertrouwden) op basis van geld. Hij beloofde hoge rentepercentages, aan het begin ging het goed… alleen uiteindelijk liep het af zoals bij elk piramidespel. Geen idee meer hoe hij heette, iemand?

  4. Ja is ook al een keer gedaan door een hoogstaand persoon (die mensen blijkbaar vertrouwden) op basis van geld. Hij beloofde hoge rentepercentages, aan het begin ging het goed… alleen uiteindelijk liep het af zoals bij elk piramidespel. Geen idee meer hoe hij heette, iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *