Iedere Nederlander krijgt vanaf 2015 een DigiD-smartcard

Iedere Nederlander krijgt vanaf 2015 een DigiD-smartcard
DigiD gaat straks dood, en als het aan minister Ronald Plasterk (PvdA) ligt gaan we massaal over op een pasjessysteem. We hebben inmiddels meer details.

In mei maakte de overheid bekend af te zullen stappen van DigiD zoals we dat nu kennen. Hiervoor in de plaats komt een eID-platform met pasjes. Niet zomaar pasjes, maar smartcards. In een marktconsultatie (.pdf) die Tweakers vandaag opduikelde staat:

Growing use of mobile devices is predicted for the future, which will make contactless communication the standard. Right now, that standard is NFC (Near Field Communication). This is why the eID must have contactless communication capability. This is also a reliability requirement, because contactless chips have a longer lifetime than contact chips.

De smartcard kun je straks gebruiken om met een fysiek apparaatje -waarvan je nu al weet dat je hem kwijt bent zodra hij nodig is- in te loggen bij overheidsdiensten, zoals dat nu ook met DigiD-codes gebeurt. Echter, dankzij de NFC-chip is het ook mogelijk om met smartphones te communiceren. En pc’s. En frietautomaten. Of eigenlijk gewoon alles dat compatible is met NFC.

Over de beveiliging zegt de aanbesteding dat men mikt op STORK 4, het hoogste Europese betrouwbaarheidsniveau dat ervoor zorgt dat zelfs een met malware geïnfecteerde computer de veiligheid van de smartcard niet in gevaar brengt.

Vanaf 2015 wil men het pasjessysteem gaan uitrollen en worden er 10 miljoen uitgelverd over een periode van drie jaar, jaarlijks gevolgd door 200.000 stuks voor vervanging en nieuwe aanvragen. De Tweede Kamer moet zijn goedkeuring nog wel uitspreken over dit plan. Wordt vervolgd.

Nog geen reacties

 1. Straks hoeven ambtenaren nergens meer op te letten, ze hoeven alleen nog maar op te letten of er “piep” uit de automaat komt en er geen zwaailichten af gaan.

  Idiocratie.

  • @sacha: Alle controle komt ongemerkt bij de overheid te liggen, die Amerikanen hebben al vast een voorsprong genomen, met de NSA als voorlopige controleur op de nu al bestaande technieken.

   Straks is iedereen ongemerkt traceerbaar, zonder dat je het in de gaten hebt, dan ben je op straat al te herkennen, met een draagbaar NFC-apparaat.
   Alle alu-hoedjes ten spijt, big brother is watching you, not from behind, but just around you.

   Voor wiens veiligheid is dit eigenlijk? Niet meer voor de mijne, die is blijkbaar al vergeven, als dit doorgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *