iFixit teardown verklaart fragiele Samsung Galaxy Fold

Auteur: , Geen reacties
Pijnlijk

Het is nog maar de vraag of Samsung dit binnen een kort tijdsbestek kan fixen.

Het is op het moment het gesprek van de dag onder tech-nerds van alle kalibers: de Galaxy Fold gaat gewoon na één dag kapot en de release is daarom op het laatste moment uitgesteld. Nu zijn er een aantal uiteenlopende redenen waarom de peperdure, revolutionaire toestellen het zo snel begeven en iFixit voegt daar nog een aantal redenen aan toe.

Recentelijk publiceerden we een teardown van een enthousiaste Weibo-gebruiker en daaruit bleek dat de Samsung Galaxy Fold de mogelijk hardhandige sloop niet overleefde. De handen van iFixit hebben doorgaans daarentegen meer weg van een chirurg dan een bouwvakker maar zelf met dodelijke precisie is het overduidelijk dat de Galaxy Fold niet heel erg goed in elkaar zit.

Dat heeft alles te maken met het OLED-scherm, zo legt iFixit uit. Omdat OLED-panels van nature heel erg kwetsbaar zijn in vergelijking met LCD-schermen, moet er extra voorzichtig met de displays om worden gegaan. Waarschijnlijk dat Samsung daarom ook zelf een screen protector installeerde. Je weet wel, de plastic laagjes die je er helemaal niet af mocht pulken.

OLED is ontzettend gevoelig voor hele normale dingen zoals vocht en zuurstof vanwege organische materialen die in het scherm verwerkt zijn. Daarom doet een LCD-scherm het bij een barst alleen op de plek van de barst niet meer terwijl een OLED-scherm bij een klein gat in de beschermlaag al helemaal kapot kan gaan.

Nu is dat een gegeven, de kwetsbaarheid van het toestel, maar Samsung heeft er volgens iFixit nauwelijks voor kunnen zorgen dat die inherente zwakte beschermd zou worden. Het scharnier-systeem laat namelijk, zo blijkt uit de bovenstaande foto, altijd een kleine opening open. Hier kan stof gemakkelijk in. Nog erger zijn iets grotere stukje rotzooi die onder het scherm kunnen komen.

En dat gebeurde precies bij het review-exemplaar van TheVerge. Een klein stukje afval is onder het scherm gekomen en boorde zich uiteindelijk door het beschermende membraan heen. Het hele scherm begeeft het dan. Een andere reviewer zou volgens iFixit hetzelfde probleem hebben gehad, terwijl het stukje puin in dat geval weer uit het toestel is gevallen zonder duidelijke schade te hebben gemaakt.

In hoeverre de aanpassingen die Samsung heeft aangekondigd gaan over de structurele opbouw van het apparaat is niet duidelijk. Het lijkt me daarentegen sterk dat de scharnieren plotseling stof- en waterbestendig gemaakt kunnen worden, laat staan dat er een magische OLED-revolutie plaatsvindt waardoor de schermen minder fragiel zijn. Kortom, het ziet er niet geweldig uit voor de Galaxy Fold.

Ondertussen trekt Bloomberg een andere conclusie na het Fold-fiasco en betrekken ze (indirect) Xiaomi en Huawei bij het probleem.

Lees ook: Gerucht: Deze 2 grotere Galaxy Fold-modellen komen nog

Foto @iFixit



Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).