Intel claimt doorbraak, maakt geheugen 1.000 x sneller

Intel claimt doorbraak, maakt opslaggeheugen 1.000 x sneller
Een revolutie in de wereld van flashgeheugens is aanstaande!

Een ontzettende bazendoorbraak waar de hele techsector wat aan heeft, dit is er een. Intel heeft in samenwerking met Micron namelijk een nieuw type opslaggeheugen gepresenteerd. Een techniek die flashkaarten en SSD-schijven naar eigen zeggen duizend keer sneller maakt. Jep, ze zijn even vol van zichzelf, maar lijken daar alle reden toe te hebben.

3D Xpoint

De bedrijven hebben het nieuwe type geheugen gecreëerd door de voordelen van NAND-geheugen (sedert 1989 op de markt), zoals het vasthouden van gegevens zonder stroomtoevoer, te combineren met met DRAM (dynamic random access memory). Kortgezegd: het nieuwe geheugen, dat Intel 3D Xpoint noemt, kan razendsnel gegevens beschikbaar stellen. De latency zou één-miljardste van een seconde bedragen.

Driedimensionaal schaakbord

Het geheugen is opgebouwd als een driedimensionaal schaakbord, waarbij de geheugencellen zich op de kruispunten bevinden. Hierdoor kunnen de cellen individueel worden geadresseerd, waardoor kleine stukjes data veel sneller kunnen worden gelezen of weggeschreven. Iets waarvoor ook geen transistors meer nodig zij en waardoor de dichtheid van de schijven veel hoger ligt.

Intel claimt doorbraak, maakt opslaggeheugen 1.000 x sneller

Intel zal later dit jaar de 3D XPoint-techniek met een aantal geselecteerde partners delen, waarna het hopelijk niet lang meer duurt voordat onze hardware met gemak 8k games kan spelen. Een toepassing waarvoor dit type geheugen uitermate geschikt zou zijn, aldus de chipfabrikant.

9 reacties

  1. Om het vervolgens reteduur te maken, eerst te beginnen met RAMmetjes van 1Gb of kleiner en het heeeel langzaam op te bouwen naar bruikbare groottes en bedragen. Waardoor ze keihard cashen in het begin, en zodra de boel een beetje gemeengoed begint te worden is de overgang voor iedereen zo langzaam geweest dat niemand er nog van onder de indruk is en eigenlijk alweer klaagt dat het niet 2000x sneller is geworden.

    Big bang bestaat niet in techland, nieuwe technologie moet zo lang mogelijk uitgerekt en -gemolken worden.

    • @Gulli: Ik snap je wel maar vergeet niet dat hierbij gigantische investeringen gedaan zijn. Dit als “big bang” op de markt brengen is leuk om je investeren terug te krijgen in een vrij korte periode maar het probleem is dat je een extra kapitaal moet opbouwen voor de volgende ontwikkelingen.

      Plus: door het te “rekken” geef je jezelf als fabrikant ook wat meer de tijd om alles uit te kunnen testen voordat je het op de markt gooit.

      • @bofkont: Daar is niets mis mee, maar ik probeer het enthousiasme een beetje te temperen. Sommige mensen denken bij het lezen van dit soort berichten dat die dingen volgende maand in de winkel liggen voor vergelijkbare prijzen als de bankjes die nu te koop zijn. (Ik heb in een elektronicawinkel gewerkt, je zou ze de kost moeten geven die mensen…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *