Internet in de trein heel 2013 nog gratis. En daarna?

Internet in de trein
Goed nieuws! T-mobile en NS hebben een overeenkomst gesloten die ervoor zorgt dat reizigers tot eind 2013 gratis kunnen internetten in de trein. Ze vertellen alleen niet wat er vanaf 2014 gaat gebeuren.

De ronkende PR-machine van NS laat weten dat momenteel 300 treinstellen voorzien zijn van een systeem dat zorgt voor wifi, reisinformatie en NS-televisie op de schermen in intercity’s. Er moeten nog 65 treinen aangepast worden, maar dat zal dit jaar ongetwijfeld lukken.

Dit project begon in 2010, de belofte dat internet gratis zou zijn werd elke keer met 1 jaar verlengd. Nu ligt de einddatum dus op 31 december 2013, maar dat kan uiteraard wederom met een jaar verlengd worden.

Treinreizigers maken in elk geval flink gebruik van internet in de trein. In februari waren er meer dan 1,8 miljoen internetsessies met een gemiddelde duur van 43 minuten, er werd meer dan 20 Terabyte aan data verwerkt.

Kan NS het maken om geld te vragen voor internet? Of moet het gewoon gratis blijven als extra service?

Nog geen reacties

  1. Voor veel mensen is de trein simpelweg geen alternatief voor de auto, al zouden ze het willen. Voor de mensen voor wie het een beetje om het even is, maar die uiteindelijk toch liever in de auto stappen, kan gratis internet de trein toch weer net iets aantrekkelijker maken. Ik zeg “net” iets aantrekkelijker, want we hebben natuurlijk allemaal al gewoon mobiel internet op onze telefoon.

  2. De kwaliteit van de internetverbinding in de treinen laat het nodige te wensen over. Weinig reizigers zullen bereid zijn te betalen voor de huidige kwaliteit, zeker omdat men vaak al mobiel internet heeft. Een Youtube filmpje 480p kijken lijdt al tot problemen

    NS en T-Mobile zullen veel moeten investeren om de kwaliteit op peil te krijgen voor betaalde dienstverlening. Iets zegt me dat in dat geval de kosten hoger zullen zijn dan de baten. De alternatieven zijn dan:
    – Internet gratis aan blijven bieden tegen huidige kosten, wat geen geld opbrengt maar wel goodwill voor NS en T Mobile.
    – Geen internet meer aanbieden en verlies draaien op de afschrijvingen op materiaal, mogelijk extra kosten voor het verwijderen van wifi apparatuur in de trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *