iPad niet langer op iOS: dit moet je weten

Vers van de pers
De overstap van ‘grote smartphone’ naar ‘volwaardige PC’ is compleet.

Terwijl iOS 13 gisteren tijdens Apple’s WWDC 2019 met trots werd gepresenteerd, was dat behoorlijk irrelevant voor iPad-gebruikers, die in plaats daarvan voortaan iPadOS gaan gebruiken. Dit weten we over het nieuwe, niet zo bijzonder getitelde besturingssysteem.

De meeste veranderingen in het nieuwe besturingssysteem hebben impact op de iPad Pro’s. De toch al (te) krachtige hardware van die reeks iPad’s wordt nog een stukje beter gepraktiseerd door een verlaging van de input lag van de Pencil van 20ms naar 9ms, zo stelt Apple tijdens hun presentatie.

Ook maakt Apple de huidige USB-C-aansluiting nog een stukje nuttiger, want gebruikers kunnen de port voortaan gebruiken in combinatie met USB-sticks. Een externe opslagschijf kan gekoppeld worden aan de tablet, waarbij bestanden overgedragen kunnen worden en foto’s en video’s dus direct overgeheveld kunnen worden naar edit software.

Uiteraard zou dit geen grote Apple-release zijn als er niet ook ontzettend veel aan design werd gedacht. iPadOS krijgt een omgetoverd home-scherm dat veel minder verloren ruimte gaat bevatten doordat de nieuwe widgets dichter op elkaar staan.

Misschien wel de meest interessante verandering is toch wel de vergrote hoeveelheid controle die gebruikers voortaan over hun schermen hebben. De nieuwe functie, gebaseerd op wat voorheen Split View heette, maakt het mogelijk om apps meerdere keren te laten draaien, waarbij je door middel van een soort tabbladenfunctie kunt kiezen welke app je wilt zien. Je kunt zelfs schermen loskoppelen, vrij bewegen over het beeldscherm en ze zelf weer ergens vastmaken.

Om de iPad helemaal te verheven van ‘grote smartphone’ naar ‘volwaardige PC’ krijgen iPad-gebruikers voortaan niet de browserversie van zeg, Apparata, te zien, maar standaard de desktopversie. Dat in combinatie met alle desktop-functies zoals het verplaatsen en (los)koppelen van schermen maakt iPadOS een flinke stap voorwaarts. Het enige verbeterpuntje is wellicht de naam zelf, die nu als enige in heel de Apple-line-up een naam van twee lettergrepen gevolgd door ‘OS’ gebruikt. iPhoneOS werd niet voor niets tot iOS omgetoverd. PadOS? TabOS?

Lees ook: Apple iPad Mini 2019 reviews – Evolutionair maar irrelevant

Eén reactie

  1. Goede stap maar laten we eerst maar eens zien wat het in de praktijk doet.
    Destijds met de nieuwe ‘bestanden’ app was er ook veel commotie en men dacht een volwaardig computer systeem te hebben maar het was zo beperkt dat de meesten de app niet eens gebruiken want dat wat je wilt kan simpelweg vaak niet.

    Eerst zien en dan geloven.
    Tevens maar zien welke iPads de echte update krijgen, want het kan zo maar zijn dat ze hiermee mensen uit hun hardware willen drukken en dat je dus maar een nieuwe moet gaan aanschaffen en het liefst een Pro a raison van 1300 Euro (versie waar je ook echt wat mee kan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *