iPhone X officieel: het nieuwe pronkstuk van Apple

iPhone X
Eindelijk breekt Apple met haar oude vertrouwde design.

Het heeft even geduurd vanavond, maar Apple heeft zojuist eindelijk haar gloednieuwe iPhone X gepresenteerd. Na jaren van vrij slaapverwekkende toestellen kunnen we de hype rondom Apple’s nieuwste smartphone een beetje begrijpen. De nieuwe iPhone X, vernoemd naar het tienjarig bestaan van het toestel, beschikt namelijk over meer dan enkel betere specs.

Het alom bekende LCD-scherm is vervangen door een haarscherp OLED-display (ook wel Super Retina Display) dat vrijwel de gehele voorkant opslokt. Met een pixeldichtheid van 458 pixels per inch is het zogoed als onmogelijk om pixels te zien op de iPhone X.

Hoewel het scherm is vergroot naar 5,8 inch, blijft het toestel dankzij het nieuwe design kleiner dan een iPhone 7 Plus, die over een 5,5 inch-scherm beschikt. Aan de bovenkant bevindt zich een kleine uitsnede waar de frontcamera is geplaatst.

iPhone X

Deze vernieuwing in design gaat echter gepaard met het verdwijnen van Apple’s Touch ID, aangezien er geen ruimte is voor een fysieke homeknop. Een mogelijke scanner onder het scherm lijkt nog niet tot de mogelijkheden te behoren. In plaats daarvan ontgrendel je je scherm met Apple’s Face ID, en in plaats van de homeknop in te drukken, schuif je nu onderaan het scherm van onder naar boven om dezelfde functie te activeren.

Een andere manier van ontgrendelen is door simpelweg op het display te tikken of de feature Raise to Wake te activeren.

De nieuwe vorm van gezichtsherkenning herkent dankzij de dubbele frontcamera van de iPhone X meteen wie het toestel in handen heeft. Nadat je een 3D-scan van je gezicht hebt opgeslagen, hoef je je nooit meer zorgen te maken dat anderen jouw toestel (legaal) kunnen ontgrendelen. Ook is het mogelijk om met Face ID te betalen via Apple Pay en een nieuwe feature om andere apps (denk aan bank-applicaties) te beveiligen.

Op het gebied van camerakwaliteit hoeven we eveneens niet te klagen dit jaar. Niet zo gek natuurlijk, want voor Face ID is een fatsoenlijke frontcamera eerder noodzaak dan luxe. Vandaar dat de iPhone X beschikt over een uitstekende frontcamera, sensor, en nog heel wat andere features zoals hieronder getoond.

iPhone X ontgrendelen

Een leuke feature en niet zozeer erg nodig, is de toevoeging van Animoji. Dit zijn geanimeerde emoji die jouw gezichtsuitdrukking kopiëren (inclusief stem), waarna je deze kunt versturen via onder andere iMessage. Het is echter nog niet duidelijk welke andere applicaties de Animoji gaan ondersteunen.

Ook is er aan AR-ondersteuning gedacht. Dankzij de kwalitatief hoogwaardige camerasensoren op de voorkant beschik je bijvoorbeeld over enkele exclusieve Snapchat-maskers.

Aan de achterkant bevindt zich een dubbele 12 megapixel camera. De iPhone X beschikt over een speciale portretmodus genaamd Portrait Lighting, waardoor de smartphone in combinatie met de bionische A11-chip en dubbele camera de diepte kan meten en hierop de belichting aanpast. Ook is er een betere videostabilisatie aanwezig.

Bovendien is er door de grote grafische kracht ook ruimte voor een betere augmented reality-ondersteuning. The Machines moet het eerste augmented reality-spel worden dat bedoeld is om via de iPhone X in de echte wereld te spelen. Door in het echt te bewegen, beweeg je ook in de spelwereld die op je iPhone afgebeeld is.

Dankzij het brede aanbod aan ingebouwde lichteffecten zorg je ervoor dat je de perfecte portretfoto’s schiet.

Onder de motorkap stelt Apple niet teleur met de nieuwe A11 Bionic-chipset, onder andere om je gezicht te herkennen. Door iedere kern in de chip afzonderlijk te besturen, verbruikt de chip een stuk minder energie dan gewone chips. Het proces wordt namelijk zo efficiënt mogelijk voortgezet.

iPhone X specs

Qua accuduur is er goed nieuws: er is 2 uur meer batterijleven in de iPhone X dan in de iPhone 7. Ook is er ondersteuning voor draadloos opladen. De Qi standaard wordt hierbij aangehouden, waardoor je meerdere opladers kunt gebruiken die ook deze techniek delen.

Apple introduceert eveneens een apparaat genaamd AirPower, waarmee je de iPhone X, Apple Watch Series 3 en nieuwe AirPods op kunt laden. Het prijskaartje van 99 dollar is al bekend, de datum van verschijning echter nog niet.

AirPower

Qua werkgeheugen verandert er vrij weinig. Net zoals de iPhone 7 Plus beschikt de iPhone X over 3GB aan werkgeheugen. Meer dan genoeg, want Apple is al jaren top wanneer het aankomt op managen van RAM-geheugen.

Het iPhone X instapmodel beschikt over 64GB aan intern opslaggeheugen en krijgt een prijskaartje van maar liefst 1159 euro! (dat is echt teveel van het goede) Daarnaast is er een 256GB-model, die kost 1329 euro. De pre-orders beginnen op 27 oktober en ze starten op 3 november met verschepen.

Nog geen reacties

  • @dgh74:

   Ik ga het ook betalen, want het lijkt me een geweldig apparaat, al vond ik het wel even slikken… 999 dollar is ongeveer 850 euro tegen de huidige koers… ik had gerekend op 1000 euro en snap niet waarom de telefoon hier 300 euro (360 dollar) duurder moet zijn dan in de States… (zucht)…

   • @bietje: zucht… nog een keer:

    De (Amerikaanse) dollarprijs is de verkoopprijs die altijd exclusief btw wordt vermeld, simpelweg omdat dit in de VS per staat apart geregeld is. De Nederlandse (lees: Europese) prijs in euro’s is altijd inclusief btw, simpelweg omdat je hier niet mag adverteren met ex. btw prijzen, tenzij je je exclusief op de zakelijke markt richt (denk: Makro, Sligro, Pontmeyer, etc.)

    Ter info: € 1159 incl. btw is ± € 958 excl. btw (wisselkoers van € 1,00 = $ 1,044)

    • @RRRobert: En als aanvulling nog dat die laatste €100,- die je meer betaald hebt straks voor die 2 jaar extra garantie is die hier wettelijk geregeld is, maar je in de US absoluut niet hebt zonder Apple Care.

    • @RRRobert:

     …zucht… ik zie dat het je zwaar valt joh, om jouw uitleg nòg een keer te moeten geven als gevolg van de knullige onwetendheid van anderen zoals ik.

     Natuurlijk zijn er invoerrechten, BTW en een bonus voor de EU, maar ik realiseerde mij dat ik mijn 5s 32GB destijds voor 799 euro heb gekocht, terwijl de amerikaanse prijs 749 dollar was. Bij de iPhone X is het verschil dus 1150 euro tov 999 dollar. Rekenen was altijd al een uitdaging voor me, optellen ging nog net… 😎 ik ben gelukkig weer goed in andere dingen, maar toch zie ik desondanks als noob procentueel een grotere spreiding dan voorheen tussen de USA-prijs en de NL-prijs. Er zal ongetwijfeld een fiscale reden aan ten grondslag liggen en ik zal het er toch wel voor betalen omdat het me een onwijs gaaf toestel lijkt, maar het is wel even slikken… een behoorlijke berg geld voor een gaaf telefoontje.

    • @RRRobert:

     Dit bedoel ik…

     De onlangs gelanceerde Samsung Galaxy Note 8 zal voorlopig de directe concurrent van de iPhone X worden. Dit toestel gaat in Amerika 999 dollar kosten en in Nederland gewoon 999 euro. Het vlaggenschip uit Zuid-Korea heeft via deze weg al een stap voor op de iPhone X. 159 stappen, als je dit per euro uitdrukt.

     https://www.apparata.nl/nieuws/column-de-nieuwe-iphone-x-is-veel-te-duur-24315

     En nogmaals… ik ga het ervoor over hebben, omdat dit mij na 4 jaar wachten eindelijk weer een iPhone lijkt die het bezitten waard is en ik liever géén telefoon heb dan een Samsung haha…

 1. “Een mogelijke scanner onder het scherm lijkt nog niet tot de mogelijkheden te behoren”

  Het lijkt erop dat FaceID beter is dan TouchID, dus zou je het ook niet willen.

  Natuurlijk zal men eerst sceptisch zijn, maar dat waren we ook bij TouchID
  (Wel leuk dat de eerste live unlock mislukte ?)

  • @av_diver: Laten we eerlijk zijn, touch ID is in sommige gevallen veel makkelijker.
   Als hij naast je ligt, mensen of ergens schuin voor je op het bureau.

   We kunnen er een discussie van maken maar we weten allemaal dat in sommige gevallen de camera dan NOOIT zal werken.

   • @turbobrick: en zo kan ik tig situaties wanneer touch id niet werkt. Zoals vuile handen met werken, natte handen, zweterig met sporten en noem maar op.
    Het is duidelijk dat Apple niet jouw merk is. Probeer het niet zo hard te schreeuwen.

     • @dgh74: Ja gelukkig lopen we ook allemaal met handschoenen rond en natte handen.
      De meesten unlocken hun iphone 100x per dag zonder issues. Dat zal nu minder makkelijk gaan en dat geef ik je op een briefje.

      Zoals gewoonlijk kets ik mijn uitspraken terug zodra de gebruikerservaringen dat ook laten zien, want zoals wel vaker zijn mijn voorspellingen vrij goed.

     • @turbobrick: zoals gewoonlijk …. vingerafdruk sucks …. niet indrukbare homeknop sucks …. en na een paar weken werkt het prima wanner mensen gewend zijn …. geef ik je op een briefje.

      Dat er storingen zijn gemeld door hands on reviewers is compleet normaal … dat was ook bij de vingerafdrukscanner en de niet indrukbare homeknop. Daarbij is het een “leerprocess” van de telefoon …. na een aantal dagen gebruik gaat de herkenning beter ( ook met vingerafdruk )….. handon reviewers hebben een aantal MINUTEN

     • @dgh74: ey als je handschoenen aan hebt kun je het touchscreen niet eens gebruiken, dan is je telefoon wel unlocked maar je hebt er niks aan(tenzij je touchscreen handschoenen hebt, maar niemand gebruikt dat) de enige reden dat ze face unlock hebben is omdat ze hem niet onder het scherm konden plaatsen en ze vonden het niet mooi op de achterkant, ze deden het niet omdat het beter was het was gewoon de enige optie.

     • @gabriel_ozo: dat van die handschoen en touchscreen hoef je niet te vertellen … dat weet ik … dat weet jij

      Toch lagen een hoop DOMME mensen in een deuk …. want je kon hem niet unlocken met een handschoen. Zelfs weken later nog 🙂 … om te janken

      En zo gaat het ook met face id de eerste maanden

   • @turbobrick: dan heb je niet opgelet …. ook schuin op tafel werkt het ( zoals eerdere geruchten al hebben meegedeeld ). Maar zal natuurlijk wel een maximale hoek hebben. Voordeel is dat je een telefoon nu eenmaal “bekijkt” om te gebruiken … dus denk dat het zowiezo geen probleem zal zijn.

    • @dgh74: Mensen laten we het bekijken van het Auto perpectief, de meesten die hier rondhangen hebben iets met auto’s.
     Tenzij jij hem op het stuur hebt zitten is het ontgrendelen onhandig. Hij hangt vaak aan een roostertje, op de bijrijders stoel, etc etc.
     Dat de camera onder een hoek kan kijken is leuk maar we weten nu al dat het vaak niet zal werken.
     Het jammere is dat Apple altijd of of doet … Je hebt zelden een keuze want een touch scanner is weg. kortom de mensen moeten dat ding maar richting hun gezicht brengen om te ontgrendelen.

     Bovendien was de demo met de presentatie niet heel overtuigend toen het toestel weigerde te unlocken.

     facial recognition is leuk als een alternatief, niet als je main biometric unlocking systeem.

     • @turbobrick:

      1) idd … een houder in het rooster OP GEZICHT gericht … dat is nu ook het geval. Navigatie voor een lege bijrijderstoel is nogal nutteloos ….

      2) waarom zou ik hem gelocked in mijn auto hebben ? En daarbij ” he siri …. stuur whatapp naar turbobrick ” of ” bel handsfree naar huis ” is ook een prima optie bro …

     • @dgh74: Natuurlijk maar jij praat over naar de fout toe corrigeren. Mensen moeten zich gaan aanpassen naar het apparaat !
      Heb jij weleens de interview met Steve Jobs gezien ? Kijk eens naar wat hij zegt.
      Er zijn zat mensen die hem niet direct in het zicht hebben en je moet ze de kost geven die hem op de stoel hebben liggen.

      Siri ? Please ….. de meesten gebruiken dat niet eens.

     • @turbobrick: fout corrigeren ? Zoals ik schreef veranderd er NIETS want de telfoon staat in 99% op de bestuurder gericht. Zoals nu ook bij mij het geval. Siri gebruik ik zeker wel in de auto trouwens … en vele met mij.

      Je bent aan het verzinnen en draaien om je gelijk te halen ….. hoezo op de stoel liggen. Met een S8 mischien omdat ik die niet met vingerafdruk kan unlocken in mijn houder.

      Maar buiten dat … op de stoel liggen … tjeeez man. Waarom dan unlocken ? Om een appie te schrijven met 130 op de snelweg wanneer je telefoon naast je op de stoel ligt ???
      Om een melding op begnscherm te checken kan op de iphone x gewoon door dubbel te tappen om scherm hoor.

      Maar goed …. gaat weer eindeloos worden … we zullen zien over een maand of 6 wanneer de gewenning er is. En we zullen zien wanneer de “concurent” de vingerafdruk gaat laten vallen.

    • @av_diver: Hoe weet je dat ? Er zijn legio telefoons die dat hebben en miljoenen mensen gebruiken dat dagelijks. Sommige moesten wennen maar het ging feilloos en supersnel.

     denk je dat het naar je gezicht brengen sneller en makkelijk is ?

    • @dgh74: De kenners zijn fanboys zoals jij en/of worden betaald.
     Ze kunnen NIETS staven mbt jaren vooruit.

     Kijk eens naar het scherm, HD+ en dat anno bijna 2018 ! Kom op man. Zeker met zoveel screen estate is QHD geen overbodige luxe.

     de X is een ripoff feestje, screen fullsize .. niks nieuws, en dat met een zwart gedeelte in het scherm, totaal nutteloos. Wireless … jaren oud … Fast charging … Jaren oud …. HD+ … Bejaard onderhand … Langere batterylife … Niks nieuws … Waterproof … jaren oud ..

     En zo kan ik doorgaan.
     Nee sorry, geef jij maar 1159 euro uit (en die prijs zal minstens een jaar zo blijven !!) voor 64GB

   • @turbobrick: ja idderdaad zeg … die 1000 euro kostende note 8 facial scanner kan simpel met een slechte facebook foto worden unlocked … iris scanner idem ( met een foto op afstand zelfs )

    Das veeeeel moderner dan een scan van 30000 punten om een 3d model te vergelijken met een gezicht dat is opgeslagen op een chip op een telefoon in een fractie van een seconde.

    En voor zo note betaal je ook voor die ( nep ) features. Je kan gezichtherkenning claimen … maar als het niet werkt is het nutteloos. 1000 euro voor ” raad je 2d plaatje ” …. of 1149 voor werkende techniek die mijn gegevens veilig en prive houd.

    Prive houden imet face id is zowiezo niet jodig op een android van 1000 🙂 … vraag maar aan ome google

    • @dgh74: Ja, James Bond maak jij het maar spannend met je gehack en 3d modellen en foto’s uitprinten en unlocken en weet ik wat.
     Mensen willen gewoon snel en simpel unlocken, en tot nu toe is het NIET snel wat we gezien hebben en werkt het ook niet top, zie oa de Tweakers preview van mensen die hem LIVE vast hebben gehouden en hem in de praktijk gezien hebben.
     Het vervelende is dat je naast een pincode geen keuze meer hebt, zoals wel vaker met Apple, je doet het er maar mee en anders heb je pech.

     Op de Note kan je ook de irisscanner aan zetten of fingerprint … Ga je die ook uitprinten ?

     Je kan Hightech doen met features die niet boeien of je kan het hebben over de realiteit waarbij mensen 100x per dag dat ding moeten unlocken.

     Laten we wachten op de user reviews, dan koppel ik de ervaringen en fails nog wel terug.
     Heb al vaker gelijk gehad wist je nog ?

 2. En kiek dan die strijkbout als oplader …..
  Hoor de Apple fans nog steeds roepen dat ze wireless charging onzin vonden want dan moest je hem op zo’n plankje leggen.

  Ik heet jullie nu welkom in 2014 !

 3. Elf honderd negen en vijftig euro. Los oplaad matje, negenennegentig euro…Om te gieren!

  Face unlock werkt niet eens perfect, al gelezen in meerdere previews/hands-on https://www.youtube.com/watch?v=QjpuZAalt6k (pijnlijk momentje)

  Zal best een prima toestel zijn hoor maar “revolutionair” en “de smartphone opnieuw uitgevonden” (volgens Apple)? No way.

  Het is dat ik een zakelijke Samsung S8 heb, anders had ik gewoon een Xiaomi van 400,- gekocht. Prijzen rijzen de pan uit. 1x laten kletteren en daar gaan je zuurverdiende centjes.

  • @vantagev8: NIKS bijzonders, helemaal niets.
   Qua screen estate niet want er zijn nog steeds bezels en zelfs een hinderlijk deel zwart bovein het scherm.
   Allemaal oude techniek (het scherm, fast charge, wireless charge) maar nieuw voor Apple users en dan is het opeens wereld nieuws.

   En jawel, 64GB aan opslag op een vlaggeschip en dat voor 1159 euro ! Uitbreiden is niet mogelijk na aanschaf. 128GB gaat niet lukken en mag je direct voor 256GB betalen en ben je een nieuwe Macbook Pro kwijt.

   Apple hype maar zelfs de fans beginnen het door te krijgen ….

 4. Van de zotte. Ik kan die 1150, of 1300 voor eentje waarmee je meer dan 2 foto’s op kan slaan prima betalen; maar ik weiger het gewoon. Ik heb nu 4 iphones gehad, maar ik stap nu echt over. Doei Apple.

 5. Wat een heftige emoties allemaal, om een product wat een bedrijf aanbied..
  Het lijkt wel alsof men verplicht is af te nemen.. een soort drugs ofzo..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *