iPhone X teardown: 2 accu’s en een mini-moederbord?!

Auteur: , Geen reacties
De lay-out van de onderdelen is... onconventioneel

De iPhone X bevat wat vreemde onderdelen en is niet heel repareerbaar...


Foto @iFixit

De iPhone X is letterlijk uren geleden uitgekomen en gelukkig zijn semi-wetenschappelijke smartphoneliefhebbers al druk bezig met het slopen van Apple’s nieuwste vlaggenschip. iFixit haalt de iPhone X uit elkaar en ontdekt wat verrassende componenten.

Het eerste wat opvalt tijdens de teardown van de iPhone X is het veelvuldige gebruik van schroefjes. Waar veel toestellen, zoals de iPhone 8 bijvoorbeeld, grotendeels hun onderdelen aan elkaar lijmen, hanteert de iPhone X repareervriendelijke schroeven. Helaas staan de zijwaartse bedrading en ingewikkelde lay-out van het toestel het zelf repareren weer volledig in de weg.

Eenmaal uit elkaar blijkt dat verreweg de meeste ruimte onder de motorkap wordt ingenomen door de accu’s. Ja, accu’s, omdat Apple voor het eerst twee cellen gebruikt in één telefoon. Verrassend is ook dat één van de cellen horizontaal is geïnstalleerd, terwijl de andere cel verticaal in het toestel is gebouwd.

Ook is het moederbord verrassend, want volgens iFixit is deze chip zo’n 30% kleiner dan de iPhone 8 Plus-chip. Hoe dan, vraag je je af? Nou, door het moederbord als het ware dubbel te vouwen. Door deze techniek – het dubbelvouwen van het bord – bespaart Apple een hoop ruimte terwijl de kracht toeneemt. Sterker nog, het totale oppervlak van het nieuwe moederbord is 135% vergeleken met die van de iPhone 8. Meer voor minder ruimte… Goed bezig, Apple!

Maar hoe repareerbaar is de iPhone X nu uiteindelijk? Nou, zoals de iPhone 8 krijgt ook de iPhone X een 6/10 voor repareerbaarheid. Ja, de vele schroeven zorgen voor een makkelijkere vervanging dan wanneer er lijm wordt gebruikt. Aan de andere kant is de complexe bedrading weer een bottleneck. Ook het gebruik van (gelijmd) glas aan de voor- en achterkant maakt het moeilijk om de slijtonderdelen gemakkelijk te vervangen.

Veel bijzondere onderdelen in de nieuwste iPhone
Foto @iFixit

Tja, Apple lijkt ons er duidelijk te van weerhouden om lekker zelf aan de slag te gaan met het repareren van een iPhone. Hij is moeilijk uit elkaar te halen, maar het laten repareren van je iPhone X is belachelijk duur. Daarnaast lees je hier over de problemen rondom Face ID en leggen we in dit artikel uit wat er allemaal aan de hand is tussen Apple en Qualcomm.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).